Німеччина має перейти до прямих поставок важких озброєнь Україні — голова комітету Бундестагу
Фото: БМП Marder

Німеччина має відмовитися від схеми «кругових постачань» важких озброєнь, а передавати їх Україні напряму. Про це заявила глава комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман, пише DW.

«Ми маємо знайти в собі мужність визнати, що кругові постачання працюють не так, як ми собі уявляли, і відповідно маємо замість них перейти до прямого постачання», —вважає політик.

Раніше комітет Бундестагу з оборони закликав канцлера якомога швидше скликати «Національну конференцію щодо України», щоб узгодити подальші дії з метою допомоги Україні. У ній мають взяти участь представники уряду, збройних сил, промисловості та профспілок.

Відзначимо, що Штрак-Циммерман представляє Вільну демократичну партію, яка зараз входить до складу правлячої коаліції в Німеччині.

Нагадаємо, після початку повномасштабного російського вторгнення канцлер Олаф Шольц запропонував схему «кругових постачань». Відповідно до неї, він обіцяв коменсувати німецькою технікою поставки Україні радянських зразків озброєнь із запасів східноєвропейських країн. На користь такого варіанту Шольц переконував, що українські військові вже знайомі зі зброєю доби СРСР і тому їх не прийдеться перенавчати.

Однак і ця схема не запрацювала належним чином. Зокрема, ще наприкінці травня Шольц повідомив про домовленість з Грецією, за якою вона мала передати Україні близько ста БМП-1 в обмін на німецькі бойові машини піхоти. Однак поставки так і не почалися, оскільки Греція відмовилася передавати техніку поки не отримає заміну із ФРН.

Напряму Німеччина поки передала Україні лише 7 самохідних гаубиць PzH 2000. Наприкінці червня Шольц обіцяв надати ще дві чи три таких САУ. Також наприкінці липня очікується поставка перших 15 з обіцяних (ще у квітні) 30 зенітних танків Gepard, а восени — перших сучасних системи IRIS-T (для цього їх ще треба виготовити). Крім того, анонсувалиcz поставки трьох РСЗВ Mars II, але їх термін невідомий.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Від самохідних гаубиць до патронів: Німеччина оприлюднила список зброї для України