ППО IRIS-T для України мають виготовити до кінця літа – голова МЗС Німеччини

Сучасна німецька система протиповітряної оборони IRIS-T, яку обіцяють передати Україні, буде готова до кінця літа. Про це голова МЗС ФРН Анналена Бербок розповіла в інтерв'ю DW.

«Ми відправимо до України, наприклад, IRIS-T — одну з найсучасніших систем протиповітряної оборони, яка зараз тільки на стадії виробництва і, сподіваюся, буде готова наприкінці літа», — заявила вона.

Відповідаючи на запитання, чому Німеччина поступається багатьом країнам у поставках озброєнь до України, Бербок зазначила, що у даному випадку йдеться не про гонитву за місцем у рейтингу.

За її словами, Німеччина також стикається з проблемою, що не всі види зброї є в запасі. Тому Берлін поєднує зусилля з іншими країнами, наприклад, постачає гаубиці спільно з Нідерландами.

«Я думаю, у цьому перевага нашої підтримки: ми надаємо її не окремо, а об'єднаними силами. Усі мають дивитися, де можна зробити більше. Наша проблема, як і у багатьох європейських держав, полягає у тому, що у запасах є не все, що потрібно Україні», — зазначила Бербок.

Нагадаємо, 31 травня канцлер ФРН Олаф Шольц під час дебатів у парламенті заявив, про плани поставити Україні сучасні системи ППО IRIS-T. За даними ЗМІ, на складах зайвих IRIS-T немає і тому першу система передадуть не раніше листопада, а загалом поставки можуть розтягнутися на 2-3 роки.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна отримала німецькі самохідні гаубиці PzH 2000 (відео)