Німеччина розширює економічне співробітництво з РФ
Getty Images

Про дві нові економічні ініціативи Німеччина та Росія  оголосили в п’ятницю. Уряди анонсували проведення тематичного року між двома країнами «Економіка і сталий розвиток 2020-2022» і про початок роботи Німецько-російської ради підприємців.

У Східному комітеті німецької економіки, який, зокрема, лобіює інтереси фірм з Німеччини, які працюють в РФ, заявили, що почала свою роботу Німецько-російська рада підприємців, пише DW.

«Особливо в політично важкі часи ми, Східний комітет, твердо маємо намір активізувати діалог між Німеччиною та РФ і зосередити увагу на великих можливостях для нашої співпраці. Вважаємо, що економічне співробітництво може допомогти подолати політичні розбіжності», — оголосив глава Східного комітету Олівер Хермес.

Серед ключових тем рада підприємців зазначила енергетику і боротьбу зі зміною клімату. Рада також займеться технічним регулюванням, локалізацією німецьких компаній в Росії і питаннями експорту з РФ.

В Німеччині відновили будівництво газопроводу «Північний потік-2»

Як повідомляє «Інтерфакс», трубоукладальне судно «Фортуна» ввечері в четвер прийшло в район добудови магістралі «Північний потік 2», це приблизно за 70 км від виходу труби на берег Німеччини. Про це свідчать дані міжнародної системи позиціонування морських суден.

Пресслужба компанії Nord Stream 2 AG повідомила «Інтерфаксу», що «Північний потік-2» підтверджує відновлення трубоукладки, заплановане на 11 грудня, як зазначено в повідомленні мореплавцям Державного управління водними шляхами і судноплавством Штральзунда, ФРН.

«Трубоукладчик  «Фортуна» укладе 2,6-кілометрову ділянку газопроводу у винятковій економічній зоні Німеччини в водах на глибині менше 30 м (100 футів). Всі будівельні роботи виконуються в повній відповідності з отриманими дозволами. Про подальші будівельні роботи на морській ділянці ми повідомимо додатково», — оголосили в проектній компанії.

«Фортуну» супроводжують судна постачання «Катунь» і «Балтійський дослідник».

Інший, більш сучасний російський трубоукладач з системою динамічного позиціонування «Академік Черський» на початку цього тижня несподівано покинув зону добудови «Північного потоку-2» і пішов до берегів Калінінграда.

«Газпром» вирішив добудовувати газопровід «Північний потік- 2» власними силами. Рік тому через накладені США санкції його швейцарський підрядник, компанія Allseas, яка надала судно-трубоукладач, зупинила роботу.

Прокладка «Північного потоку-2» була припинена в грудні 2019 року.

Зараз з приблизно 2460 км газопроводу прокладено понад 2300 км (тобто 94%).

Разом з «Турецьким потоком» газопровід покриє весь обсяг транзиту газу через Україну. США виступають проти «Північного потоку - 2» в тому числі тому, що хочуть продавати Європі власний газ.

Сенат США схвалив оборонний бюджет з санкціями проти «Північного потоку-2»

Переважна більшість сенаторів підтримали оборонний бюджет, який передбачає розширення санкцій проти «Північного потоку-2». 

Сенат США в п'ятницю, 11 грудня, підтримав оборонний бюджет на 2021 фінансовий рік. Законопроєкт, серед іншого, передбачає розширення санкцій проти російського газопроводу «Північний потік-2», повідомляє DW.

Обсяг оборонного бюджету Штатів становить $740,5 млрд (близько €611 млрд). Законопроєкт регулює фінансування діяльності міноборони і програм в профільних сферах, а також підвищення зарплат та грошового забезпечення на 3%. Документ передбачає введення нових санкцій проти компаній, які сприяють продажу, оренді або надання судів-трубоукладачів для будівництва газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Проєкт підтримали переважною більшістю — 84 проти 13.

У вівторок, 8 грудня, проєкт схвалила палата представників США.

Після сьогоднішнього рішення бюджет отримав схвалення всього Конгресу.

У ньому передбачені і нові санкції проти Туреччини за придбання нею російських систем С-400. Також проєкт передбачає призупинення виведення військ з Німеччини, заплановане президентом Дональдом Трампом.

Тепер проєкт повинен надійти на підпис до Трампа. Той погрожував накласти на нього вето.

Важливо, що під час голосування у Палаті представників його підтримали 335 конгресменів. Цієї кількості вистачає, щоб подолати потенційне вето Трампа. Більшість у Сенаті, 84 проти 13, також достатня для потенційного подолання вето.

Трамп погрожував заблокувати проєкт через норму, яка звільняє онлайн-платформи від відповідальності за зміст коментарів користувачів, а також через те, що він передбачає перейменування баз, названих на честь генералів Конфедерації.

Поки що незрозуміло, чи спробує президент реалізувати свою погрозу, чи все ж підпише схвалений оборонний бюджет. Якщо Трамп ветує проєкт, обидві палати ще раз повинні будуть підтримати його двома третинами складу для подолання вето.

США намагаються заблокувати завершення будівництва «Північного потоку-2» через давні побоювання, що додаткові потоки російського газу збільшать політичний вплив Кремля на країни Європейського Союзу.

Як ми писали раніше, Німеччина хоче домовитися з адміністрацією Байдена щодо будівництва «Північного потоку-2». У німецькому МЗС вважають санкції США проти будівництва газопроводу незаконними.

Росія розширила санкції проти України, але подробиць не повідомила