Будівництво «Північного потоку 2» в економічній зоні Німеччини російська сторона планує відновити у грудні
Getty Images

Nord Stream 2 AG планує відновити в найближчі тижні зупинене рік тому будівництво морської магістралі. Компанія оголосила про добудову невеликої ділянки у німецьких водах.

Керівництво проєктної компанії газопроводу повідомило журналістам, що будівництво здійснюватиметься в економічній зоні Німеччини, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Ми плануємо відновити роботи з трубоукладення з використанням судна з якірним позиціонуванням у виключній економічній зоні Німеччини (ВЕЗ) в цьому році. Ми назвемо конкретне судно, яке буде використано, пізніше. На даному етапі план передбачає укладання відрізка в 2,6 км на кожній з гілок газопроводу

Як повідомляє «Інтерфакс» із посиланням на сайт радіостанції NDR, роботи поновлять у суботу, 5 грудня.

Будівництво газопроводу «Північний потік 2» було зупинено майже рік тому після прийняття включення в військовий бюджет США санкцій щодо суден, що проводять морське укладання труб. Як заявили в «Газпромі», «проект «Північний потік 2», який побудований  майже на 94%, буде завершено російською стороною».

«Наступні кроки будуть визначені пізніше», — повідомили «Інтерфаксу» в проектній компанії на питання про перспективи добудови решти магістралі.

Раніше заступник голови правління ПАТ «Газпром», генеральний директор ТОВ «Газпром експорт» Олена Бурмістрова заявляла: «Строки закінчення будівництва газопроводу залежать від безлічі факторів, включаючи технічні характеристики суден (в тому числі допоміжних) і обладнання, а також погодних умов в період проведення робіт на морській ділянці».

Бурмістрова наголосила, що проект комерційний, незважаючи на «високу політизованість полеміки навколо нього», і що компанії докладають максимум зусиль для якнайшвидшого його завершення.

Для будівництва газопроводу отримані всі необхідні дозволи. А зовсім недавно Датське енергетичне агентство видало і дозвіл на експлуатацію ділянки газопроводу, що проходить на шельфі країни

Передісторія

Роботи з прокладання газопроводу «Північний потік 2» були зупинені близько року тому після того, як США ввели санкції стосовно суден, що працювали над проєктом. Через американські санкції швейцарський підрядник Allseas був змушений зупинити участь у будівництві.

4 листопада Росія відправила до Німеччини два судна, здатних добудувати «Північний потік-2».

Як ми повідомляли раніше, Данія дозволила експлуатацію російського газопроводу «Північний потік-2». США тим часом створюють коаліцію проти проєкту Росії, Україна також у ній.

Між тим Єврокомісія закликає переглянути ставлення до «Північного потоку-2». Газогон — це вже не просто економіка, а ще й політика, вважає голова ЄК.

Як ми писали раніше, 21 листопада поточного року стало відомо, що уряд США розширить санкції у спробі зупинити будівництво спірного газопроводу «Північний потік-2».

При цьому президент Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер вважає недоцільним для німецького уряду зупинку будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Голова МЗС Німеччини: «Північний потік – 2» буде добудований до кінця. Але невідомо, коли саме