Уряд США погрожує посилити санкції проти газопроводу «Північний потік 2»
Getty Images

Американський уряд посилює загрозу санкцій, намагаючись зупинити суперечливий газопровід «Північний потік-2», який зв'яже Росію з Німеччиною, заявив агентству dpa високопоставлений американський чиновник.

Посадовець, виступаючи на умовах анонімності, заявив, що уряд США вже визначив низку компаній або приватних осіб, які можуть зазнати санкцій, якщо вони не припинять свою діяльність, пов'язану з трубопроводом (в тому числі судноплавну).

«Ми зараз у процесі повідомлення ряду цих компаній про те, що вони, ймовірно, займаються діяльністю, яка підпадає під санкції. Багато з цих фірм про це не знають. Ці дзвінки дають їм можливість припинити свою діяльність (щодо трубопроводу)», — сказав посадовець, відмовившись назвати компанії.

Уряд США представить до Конгресу звіт про компанії, що підлягають санкціям, протягом декількох днів або тижнів, сказав чиновник.

У грудні 2019 року США прийняли закон «Про захист європейської енергетичної безпеки», який передбачає санкції для більшості компаній, які вирішили проводити дії на трубопроводі.

Будівництво газопроводу «Північний потік-2» майже завершено. Воно подвоїло б російські поставки природного газу через Балтійське море до Німеччини, найбільшої економіки Європи.

Противники трубопроводу, включаючи США, Польщу та Україну, заявляють, що газопровід дасть Росії економічну перевагу над Німеччиною, тоді як німецький уряд заявляє, що створює пряме та безпечне постачання енергії.

У своїй заяві «Північний потік-2» зазначив, що його фінансові спонсори та постачальники, до яких входить російська компанія «Газпром», «повністю фінансово віддані проекту».

Довідка

«Північний потік-2» — проєкт магістрального газогону (у вигляді двох труб) з Росії до Німеччини через Балтійське море завдовжки 1234 км. (2468 км. за двома нитками). Довкола нього триває дипломатична боротьба. В середині грудня 2019 року будівництво призупинено через санкції США.

Як ми писали раніше, Данія дозволила експлуатацію російського газопроводу «Північний потік-2». США тим часом створюють коаліцію проти проєкту Росії, Україна також у ній.

Між тим Єврокомісія закликає переглянути ставлення до «Північного потоку-2». Газогон — це вже не просто економіка, а ще й політика, вважає голова ЄК.

Росія відправила до Німеччини два судна, здатних добудувати «Північний потік-2»