Нобелівську премію з фізики вручили дослідникам чорних дір

Шведська королівська академія наук у Стокгольмі 6 жовтня оголосила лауреатів Нобелівської премії з фізики 2020 року.

Половину премії отримає Роджер Пенроуз (на фото) за відкриття того факту, що «утворення чорних дір є надійним прогнозом загальної теорії відносності». Другу частину отримають спільно Андреа Гез і Рейнгард Ґенцель «за відкриття супермасивного компактного об’єкту в центрі нашої галактики».

 

5 жовтня у Швеції з оголошення нобелівського лауреата з медицини стартував так званий Нобелівський тиждень. 24 вересня керівник Нобелівського фонду Ларс Гайкенстен повідомив, що 2020 року лауреати Нобелівської премії отримають виплати на 1 мільйон шведських крон (це близько $110 тисяч) більші, ніж дотепер. Тобто цього року бюджет найпрестижнішої у світі наукової премії сягне 10 мільйонів крон (близько $1.11 млн).

Нобелівську премію з фізики вручали вже 113 разів 213 лауреатам між 1901 і 2019 роками.

Протягом наступних днів стануть відомі лауреати Нобелівських премій у такій послідовності: хімія – 7 жовтня, література — 8 жовтня, премія миру – 9 жовтня, премія імені Нобеля з економіки — 12 жовтня.

У понеділок, 5 жовтня, своїх володарів першою з шести номінацій отримала премія з медицини.

Нобелівський фонд, як ми писали раніше, заявив, що традиційна церемонія нагородження та бенкет у Стокгольмі були скасовані цього року через пандемію коронавірусної інфекції. Їх замінить телевізійний захід із лауреатами, які отримають винагороди у своїх країнах.

 

Переслідування лагідного вбивці. Нобелівську премію з медицини вручили за відкриття гепатиту С