Нобелівську премію з хімії вручили за дослідження «ножиць ДНК»
Pixabay

7 жовтня Шведська королівська академія наук оголосила лауреатів Нобелівської премії з хімії. Ними стали француженка Еммануель Шарпантьє та американка Дженніфер Дудна за «розробку методу редагування генома».

Про це повідомляє пресслужба Нобелівського комітету у Twitter.

Шарпантьє представляє берлінський відділ Інституту Макса Планка науки про патогени, а Дудна — Каліфорнійський університет у Берклі.

Разом вчені довели, що технологія генетичних ножиць дозволяє керувати ДНК вірусів і «розрізати» будь-яку молекулу ДНК у певному місці. Метод називається CRISPR/Cas9. За допомогою нього дослідниці вже змогли вивести рослинні культури, стійкі до цвілі, шкідників і посухи.

Наразі вчені-медики перевіряють, чи зможе технологія допомогти вилікуватись від раку, ВІЛ-інфекції та інших захворювань.

«Цей генетичний інструмент має величезну силу, яка впливає на всіх нас. Це не тільки зробило революцію у фундаментальній науці, а й призвело до появи інноваційних культур і призведе до революційних методів лікування», —  наголосив очільник Нобелівського комітету з хімії Клас Густафссон.

Нагадуємо, Нобелівську премію з медицини вручили за відкриття гепатиту С, а от нагороду з фізики отримали дослідники чорних дір.

Раніше ми писали, що Нобелівську церемонію скасували. 

МОЗ внесе український «Біовен» до протоколу лікування COVID-19