Новий розкол у футболі. ФІФА має намір проводити чемпіонати світу кожні два роки. В Європі — проти
Getty Images

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) підтвердила свій намір проводити чемпіонати світу кожні два роки замість чотирьох, як зараз.

Про це керівників національних федерацій в особистих розмовах повідомив Джанні Інфантіно, президент ФІФА, пише АР.

Новий графік планують запровадити з 2026 року. Хоча кількість чемпіонатів світу збільшиться вдвічі, нововведення покликано зменшити навантаження на футболістів.

Міжнародний календар хочуть реформувати таким чином, що кількість днів, на які клуби відправляють своїх гравців до збірних, скоротиться з 50 до 30 на рік.

Це важливо, зокрема, для численних футболістів з Бразилії та Аргентини, які виступають у європейських клубах. Кожного разу на матчі збірних вони здійснюють довгі та тривалі перельоти.

Кваліфікаційний раунд міжнародних турнірів хочуть обмежити максимум сімома матчами, які походитимуть у два вікна — в жовтні та березні.

Ідея ФІФА подобається далеко не всім. Зокрема, представники понад 12 європейських федерацій висловились проти. Серед них — Данія, Швеція, Норвегія, Фінляндія, Ісландія та Фарерськи острови. Ці країни виступили зі спільною заявою.

«Якщо більшість у ФІФА вирішить ухвалити пропозицію щодо чемпіонату світу з футболу, північним футбольним асоціаціям доведеться розглянути подальші дії та сценарії, які ближче до наших фундаментальних цінностей, ніж те, що пропонує ФІФА», — йдеться в заяві.

Фактично виникає загроза виходу з ФІФА деяких національних федерацій.

Раніше під загрозою розколу опинився європейський футбол, коли 12 клубів оголосили про створення Суперліги поза рамками системи змагань Європейського футбольного союзу (УЄФА). Але після протестів вболівальників та критики футболістів проєкт призупинили.

Стала відома зарплата головного тренера збірної України. А скільки отримують футболісти?