Очільник Pfizer заявив, що через пів року після введення перших двох доз їх вакцини проти COVID-19 може знадобитися третя
Getty Images

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявляють, що дослідження з приводу третіх доз вакцини від коронавірусу Pfizer тривають.

Як повідомляє «Укрінформ», голова Представництва ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт сказав: «Беручи до уваги нагальність питання, поки що йдеться про дві дози вакцини (Pfizer — Прим. ред.). Якщо говорити про так звані бустерні, треті дози вакцини — дослідження з цього приводу ще тривають».

Надалі, за його словами, ВООЗ братиме до уваги рекомендації виробників вакцин щодо необхідної кількості щеплень після проведених досліджень.

Він додав, що для України зараз має бути пріоритетом забезпечити тих громадян, які отримали перше щеплення, другою дозою вакцини.

Позиція Pfizer

Раніше керівник компанії Pfizer Альберт Бурла заявив, що через пів року після введення перших двох доз їх вакцини проти коронавірусу, можливо, знадобиться третя. 

Гендиректор Pfizer каже, що це може бути потрібно для формування повноцінного імунітету організму. Також він припустив, що в майбутньому людей може очікувати щорічна вакцинація проти COVID-19.

Як повідомляє CNBC, Бурла заявив на відеоконференції CVS Health 1 квітня, запис якої було оприлюднено 15 квітня: «Ймовірний сценарій полягає у тому, що ймовірно виникне потреба у третій дозі (вакцини проти коронавірусу — Прим. ред.): десь між шостим та дванадцятим місяцями, а потім, ймовірно, може проводитися щорічна ревакцинація, але ці дані ще потрібно підтвердити. І знову ж таки, варіанти (COVID-19 — Прим. ред.) відіграватимуть ключову роль у цьому».

За його словами, зараз є нагальна необхідність вакцинувати людей, які можуть бути найбільш сприйнятливими до вірусу.

Що відомо про вакцину Pfizer-BioNTech

Вакцина Comirnaty Pfizer/BioNTech розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech у співпраці з американською Pfizer і китайською Fosun Pharma. Міжнародна непатентована назва — «Тозінамеран». Щеплення проводять у США, Великій Британії, Канаді, країнах ЄС та інших країнах. 

У Pfizer заявили про ефективність своєї вакцини у 91%. Але виробники запевняють, що ефективність зростає до 95% у випадку ускладнень захворювання протягом шести місяців після другої дози щеплення. Дані Pfizer базувались на понад 12 тис. вакцинованих осіб. Однак дослідники вважають, що для визначення того, чи буде надійним захист через пів року — потрібно провести більше досліджень.

 Щеплення Pfizer в Україні  

16 квітня до України прибули 117 тисяч доз вакцини проти COVID-19 від Pfizer/BioNTech в межах програми поставок глобальної ініціативи вакцинації COVAX. Вакцина має назву Comirnaty («Комірнаті»). Перші щеплення розпочалися сьогодні, 18 квітня. Про це повідомляє, зокрема, Волинська ОДА.

Міністерство охорони здоров’я планує в першу чергу вакцинувати від COVID-19 препаратом Pfizer громадян, які проживають та працюють в інтернатах та будинках для осіб похилого віку.

У січні 2021 року виробник вакцини проти COVID-19 Pfizer заявив, що його вакцина є ефективною проти двох нових штамів коронавірусу, виявлених у Великій Британії та Південній Африці. Однак згодом південноафриканський штам COVID-19 виявився стійким до вакцини цього виробника.

Україна уклала контракт на поставку вакцин Pfizer. Чому важливо, що він лише «рамковий», та коли ми насправді отримаємо вакцину