Олександр Клименко став переможцем на посаду нового керівника САП: що про нього відомо

У вівторок, 19 липня, конкурсна комісія одноголосно затвердила результати конкурсу на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Переможцем став детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко.

«Визначити кандидатури Клименка Олександра Васильовича відібрану згідно з рейтингом на вакантну посаду заступника генерального прокурора  керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури; Синюка Андрія Володимировича відібрану згідно з рейтингом на вакантну посаду заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Оприлюднити рішення на офіційному веб-сайті Офісу генерального прокурора і надіслати рішення генеральному прокурору», — оголосила рішення голова комісії Катерина Коваль.

Що відомо про Олександра Клименка 

Олександру Клименку — 35 років. Його професійна кар’єра розпочалася з посади слідчого, а потім старшого слідчого в органах внутрішніх справ Києва у березні 2010 року.

З листопада 2015 року — старший слідчий у Національній поліції.

Він розслідував розкрадання коштів в «Укрзалізниці». Клименко з’ясував, що чиновники укладали фіктивні договори, у такий спосіб виводячи кошти з держпідприємства. Він написав листа, щоб такі виплати зупинити. Проте його керівник вимагав відкликати цей лист, а коли Клименко відмовився, йому наказали здати посвідчення і залишити управління.

У березні 2016-го Клименко взяв участь у конкурсі й став детективом Національного антикорупційного бюро (НАБУ). А вже за рік — старшим детективом, з листопада 2017 року — керівником відділу.

За цей час він розслідував кримінальні провадження щодо екснардепа-втікача Олександра Онищенка, колишнього керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова, а також заступника глави Офісу президента Олега Татарова. Він очолював групи прокурорів у справі ексзаступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

До слова, 21 грудня 2021 року комісія з обрання керівництва САП за результатом конкурсу оголосила рейтинг кандидатів. Олександр Клименко тоді набрав 246 балів, а прокурор Андрій Синюк — 229. Проте тоді голову САП так і не було призначено.

17 липня 2022 року, Володимир Зеленський усунув Івана Баканова від виконання обов'язків голови СБУ і відсторонив Ірину Венедіктову від посади Генпрокурора.

Згодом Андрій Смирнов, заступник керівника Офісу президента, в ефірі телемарафону заявив, що відсторонення Ірини Венедіктової та Івана Баканова не означає, що їх звільнили.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зеленський звільнив з посади Андрія Мельника та ще чотирьох українських послів