Орбан направив лідерам ЄС свої пропозиції вирішення війни рф проти України

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан після поїздок до Києва, Москви і Пекіну направив лідерам Євросоюзу свої пропозиції щодо завершення війни росії проти України.

Про це в інтервʼю проурядовій газеті Magyar Nemzet розповів політичний радник угорського премʼєра, член парламенту Балаж Орбан.

За його словами, премʼєр розіслав лідерам Євроради листи, у яких описав свої переговори з Володимиром Зеленським, володимиром путіним та Сі Цзіньпіном, а також описав там угорські пропозиції. За словами радника, Орбану стало зрозуміло, що Україна і росія дуже рішуче налаштовані воювати далі і без втручання зовнішніх посередників війну не зупинити.

Угорщину він назвав єдиною країною, яка може вести переговори з усіма сторонами. Орбан вважає, що Угорщина може відігравати важливу роль посередника. Водночас він зауважує, що Європі та США варто відмовитися від курсу війни, щоб мати вирішальний голос у врегулюванні конфлікту.

Минулого тижня, розслідувальний проєкт «Система» і «Радіо Свобода» писали, що Орбан надіслав непублічний лист керівництву Євросоюзу, у якому розповів про впевненість путіна у поразці України. Позицію лідера України він у листі згадує побіжно, але докладно переказує погляди путіна — той впевнений, що «час на боці російських сил».

Візит Орбана до Києва, Москви та Пекіна: що відомо

2 липня 2024 року Віктор Орбан відвідував Київ, де провів переговори з президентом України Володимиром Зеленським. Це був його перший візит від початку повномасштабної війни. Орбан під час зустрічі хоч і назвав війну вторгненням росії, але просив Зеленського про припинення вогню.

Уже 5 липня Віктор Орбан приїхав до Москви і зустрівся з лідером рф володимиром путіним. Однією з ключових тем зустрічі була війна рф проти України та її «мирне врегулювання». Сам Орбан назвав свою поїздку «мирною місією», хоч і зустрів широку критику з боку інших західних лідерів.

8 липня Орбан в рамках своєї «мирної місії» приїхав до Китаю. Там лідери країн виступили за мирне врегулювання війни, але без конкретики.

Керівництво Євросоюзу критикує Віктора Орбана за його неузгоджені візити до росії та Китаю, а тому не міг представляти позицію ЄС. Сам Орбан називав ці поїздки «мирним турне». Західні медіа пишуть, що ЄС вже хоче покарати Орбана і Угорщину. Деякі посадовці ЄС у приватних розмовах обговорювали можливість позбавлення Угорщини головування у Раді ЄС на ротаційній основі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Фіцо вперше після замаху виступив на публіці та прокоментував візити Орбана до Києва і Москви