«Ознайомчий період» закінчився. Telegram з 2021 року монетизуватиметься

Засновник Telegram Павло Дуров оголосив про плани монетизувати месенджер з наступного року. Про це він заявив в своєму Telegram.

Бізнесмен наголосив, що всі поточні сервіси Telegram залишаться безкоштовними. Також засновник Telegram запевнив, що всі сервіси, пов’язані з обміном повідомленнями, залишаться вільними від реклами.

Telegram наближається до позначки в 500 млн активних користувачів. Чим більше користувачів, тим більше витрат на сервери і трафік. А підтримка проектів нашого масштабу обходиться в сотні мільйонів доларів в рік

Дуров пише, що протягом більшої частини історії Telegram він утримував компанію з особистих заощаджень. Але при поточних темпах зростання соцмережа знаходиться на шляху до мільярдів активних користувачів й відповідних витрат.

Він оголосив, що компанія стоїть перед вибором — почати заробляти гроші для покриття витрат або продатися великому гравцеві.

План дій Дурова такий:

  • З 2021 року Telegram монетизуватимуть. Дуров обіцяє, що, «завдяки досягнутому масштабу, ми зможемо монетизувати Telegram ненав'язливо — більшість користувачів навряд чи помітять серйозні зміни».
  • Власник компанії обіцяє, що всі поточні сервіси Telegram залишаться безкоштовними. Він пише: «ми запропонуємо додаткові функції для бізнес-команд і користувачів з розширеними потребами. Деякі з цих нових функцій будуть ресурсоємними і, як наслідок, стануть платними».
  • Всі сервіси Telegram, пов'язані з обміном повідомленнями, залишаться вільними від реклами.
  • Масові публічні канали Telegram можуть досягати мільйонів передплатників. У багатьох країнах власники таких каналів заробляють на показі реклами своїм передплатникам, іноді через сторонні рекламні платформи. «Рекламні оголошення, які вони публікують, виглядають як звичайні повідомлення і нерідко нав'язливі. У зв'язку з цим ми запропонуємо нашу власну рекламну платформу для каналів, яка забезпечить користувачам комфорт і конфіденційність, а нам дозволить покривати витрати на сервери і трафік» — оголосив Дуров.
  • З’являться платні стікери із відрахуванням відсотків художникам. Якщо популярні публічні канали будуть монетизуватися через рекламну платформу, власники цих каналів отримають безкоштовний трафік пропорційно їхнім охопленням.

Дуров обіцяє не продавати компанію, як це зробили засновники WhatsApp. Він вважає, що «Telegram потрібен світу як незалежний проект, де поважають права користувачів і забезпечують високу якість сервісу». Бізнесмен додав, що велика корпорація такого не забезпечить.

Раніше заснований Павлом Дуровим месенджер Telegram подав регулятору ЄС скаргу на App Store, який стягує 30% комісії із застосунків.

У листопаді у бета-версії Telegram для Android і iOS з'явилися групові голосові дзвінки.

У жовтні Дуров повідомив про вимогу Apple видалити три білоруських Telegram-канали.

Єврокомісія внесла Telegram та ВКонтакте до «піратського списку»