Палата представників опублікувала текст резолюції про імпічмент Трампа за «підбурювання до заколоту»
Getty Images

Палата представників США оприлюднила свою резолюцію про імпічмент президента Дональда Трампа, звинувативши його в «підбурюванні до повстання».

У тексті резолюції міститься одне звинувачення — в підбурюванні до заколоту.

Документ винесуть на голосування Палати цього тижня, повідомляє CNN. Питання про імпічмент буде розглянуто 13 і 14 січня.

Повноваження Трампа закінчуються 20 січня. Якщо до цього часу палата представників оголосить йому імпічмент, а сенат затвердить це рішення, то він більше ніколи не зможе брати участь у виборах глави держави.

Президент Трамп смертельно загрожував безпеці США і їхнім управлінським інституціям. Він погрожував цілісності демократичної системи, втручався у мирний процес передачі влади й загрожував рівноправній гілці влади. Він тим самим зрадив, втратив довіру до себе як до президента і завдав шкоди народу США

У 2019 палата представників вже оголошувала Трампу імпічмент. Тоді це рішення не підтримав сенат, тому політик залишився на своїй посаді.

Єдиний пункт акту про імпічмент вказує на неодноразові помилкові твердження Трампа про те, що він виграв вибори, та його промову перед натовпом 6 січня перед тим, як його прихильники прорвалися до Капітолію. Документ також посилається на телефонний дзвінок Трампа до державного секретаря штату Джорджія, коли президент закликав його «знайти» достатньо голосів, щоб Трамп переміг у штаті.

Резолюція про імпічмент — це перший крок демократів до проведення голосування за цей акт цього тижня. Так Трамп стане першим в історії президентом США, щодо якого імпічмент розглядали вдруге.

Спікер Палати палат Ненсі Пелосі заявила в неділю ввечері, що Палата винесе резолюцію про імпічмент цього тижня, якщо віце-президент Майк Пенс не прийме рішення на підставі 25-ї поправки більшістю уряду усунути Трампа від влади.

Строки голосування за імпічмент все ще не визначені точно, хоча очікується, що воно відбудеться в середу.

Кілька республіканців розглядають можливість підтримати імпічмент, кажуть джерела.

Постанову про імпічмент представили демократичні представники Девід Сіцилін з Род-Айленда, Раскін і Тед Леу з Каліфорнії.

Республіканці у Палаті представників закликали демократів не проштовхувати імпічмент, аргументуючи, що такий крок може порушити ситуацію, коли Байден закликає до єдності.

Білий дім тим часом наказав приспустити прапори на честь вбитого поліцейського, який охороняв Капітолій США під час штурму.

«Демократія як меч — її потрібно гартувати». Республіканець Шварценеггер закликав підтримати Байдена