Трамп підбирає адвокатів для справи про імпічмент
Getty Images

Лишилося два тижні до інавгурації нового президента США Джо Байдена, але у Конгресі можуть почати другу процедуру імпічменту Дональда Трампа, повідомляє Reuters.

«Менш ніж за два тижні до інавгурації нового президента США представники Демократичної партії в Палаті представників США розглядають можливість розпочати нову процедуру імпічменту проти президента США Дональда Трампа», — заявила спікер Палати представників Ненсі Пелосі.

Демократи хочуть оголосити імпічмент Трампу за його роль в подіях у Вашингтоні 6 січня. Тоді натовп, підбурений президентом, увірвався до будівлі Капітолію, де проводив засідання парламент.

«Процедуру імпічменту буде розпочато, якщо віцепрезидент США Майк Пенс не використає 25 поправку до Конституції США, щоб відсторонити Трампа від виконання обов‘язків президента ще до інавгурації новообраного президента Джо Байдена, запланованої на 20 січня», — повідомляється у заяві.

Зусилля демократів з метою імпічменту Трампу вдруге набрали обертів на вихідних. Хоча немає певності, чи достатня кількість республіканців підтримає цей крок.

Демократичні члени Палати представників представлять статті імпічменту в понеділок, заявив конгресмен Тед Ліу в Twitter. Цей демократ від Каліфорнії, який допомагав складати звинувачення, заявив, що до вечора суботи обвинувачення залучили 190 підписантів. Станом на полудень у суботу жоден республіканець не підписав контракт, сказала прессекретар Ліу.

«У нас є відео промови, де (Трамп) підбурює натовп. У нас є відео, як натовп із застосуванням насильства нападає на Капітолій», — написала Ліу в Twitter в суботу ввечері.

Імпічмент під керівництвом Палати представників, яка контролюється демократами, еквівалентний обвинувальному акту. Він може спричинити безпрецедентний другий процес в підконтрольному республіканцям Сенаті. 

Перша спроба імпічменту проти Трампа

Перше розслідування у справі про імпічмент Трампа було ініційоване у вересні 2019 року спікером Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

Розслідування, що передувало офіційному оголошенню імпічменту, було розпочато у зв'язку з заявою анонімного інформатора, який стверджував, що Трамп у липні 2019 року чинив тиск на президента України Володимира Зеленського у власних особистих і політичних інтересах. Трамп нібито мав за мету схилити українську владу до розслідування причетності до корупційних схем сина Байдена — Хантера, в обмін на фінансову і військову допомогу.

Крім того Трамп звинувачував не Росію, а Україну у втручанні в президентські вибори в США у 2016 році й вимагав від Зеленського відповідного розслідування.

5 лютого 2020 року Сенат США не підтримав імпічмент Трампа, оскільки не знайшлося потрібної кількості голосів для його відсторонення.

Пенс може взяти владу в свої руки

Окрім процедури імпічменту, Конгрес може в рамках 25-тої поправки рекомендувати Пенсу відсторонити Трампа. 25-та поправка передбачає механізм відсторонення президента США від виконання обов‘язків у випадку його недієздатності.

«Члени Конгресу сподіваються на негайну відставку президента. Але якщо цього не станеться, я дала вказівку Регламентному комітету бути готовим до просування ініціативи Джеймі Раскіна з 25 поправки, а також з імпічменту», — йдеться в заяві Пелосі.

Пенс розглядає можливість застосування 25-ої поправки Конституції (вона передбачає автоматичну передачу влади віцепрезидентові) у разі, якщо поведінка Дональда Трампа стане «нестабільною». Про це повіломляє CNN із посиланням на власні джерела, наближені до віцепрезидента.

Співрозмовник видання також розповів, що подібний розвиток подій можна очікувати найближчими днями.

Раніше телеканал CNBC з посиланням на свої джерела повідомляв, що держсекретар США Майк Помпео і міністр фінансів країни Стівен Мнучін обговорювали можливість застосування 25-ї поправки щодо Трампа.

Трамп шукає захисників для нового процесу щодо імпічменту

Трамп розглядає можливість того, щоб Руді Джуліані і Алан Дершовіц захищали його у випадку другого процесу щодо імпічменту. Про це повідомили співрозмовники CNN, знайомі з цим питанням.

Почесний професор школи права Гарвардського університету Алан Дершовіц спочатку відмовився від коментарів ЗМІ, але потім заявив: «Для мене було б честю і привілеєм захищати Конституцію Сполучених Штатів і першу поправку до Конституції від партійних спроб перетворити Конституцію на зброю».

Представник Джуліані не відповів на запит про коментар.

Прокуратура США заявила, що вивчить роль самого Трампа в штурмі Капітолію.

Пенс візьме участь в інавгурації Байдена

Пенс візьме участь в інавгурації новообраного президента Байдена, повідомляє Reuters. Інформацію повідомив високопоставлений чиновник адміністрації.

У той же час Трамп заявив, що не буде присутній на інавгурації свого наступника 20 січня.

Раніше Байден сказав, що найшвидший спосіб усунути Трампа з посади президента США — це приступити до інавгурації обраного президента. Він також не проти, якщо Пенс прийде на інавгурацію, а Трамп не прийде.

Чинний глава держави Трамп заявив 7 січня, що найближчим часом зосередиться на передачі влади новій адміністрації, проте пообіцяв продовжити свою політичну кампанію у майбутньому.

Передісторія

Після виборів у США аналітики ключових американських медіа підбили проміжні підсумки голосування. Вони оголосили про впевнену перемогу Байдена у Пенсильванії та інших ключових штатах.

Ексвіцепрезидент набрав 306 голосів виборщиків, Трамп — 232. 20 січня Байден складе присягу президента та стане 46-м американським лідером. 

Chas News повідомляв, що у США високопосадовці звільняються через штурм Капітолія. 

Помпео обговорював з міністром фінансів США відставку Трампа — ЗМІ