Палата представників США вдруге оголосила імпічмент Трампу
Getty Images

13 січня Палата представників США вдруге оголосила імпічмент чинному очільнику Штатів Дональду Трампу. Нижня палата Конгресу звинуватила його у підбурюванні своїх прихильників до штурму Капітолію.  

Про це повідомляє CNN.

Кількість голосів достроково перевищила 218 голосів. Їх достатньо для ухвалення рішення. Імпічмент президента підтримали й десять однопартійців Трампа, представників Республіканської партії.

«Ми знаємо, що президент Сполучених Штатів підбурював до цього повстання, до цього збройного повстання проти нашої країни. Він повинен піти. Він є явною і реальною небезпекою для нації, яку ми всі любимо», — наголосила спікер Палати представників від Демократичної партії Ненсі Пелосі.

Довідка

Дональд Трамп — перший президент США, якому Палата представників оголосила імпічмент двічі. Потрібне рішення Сенату та більшість у дві третини голосів, щоб відсторонити американського лідера від посади.

У грудні 2019 року Палата представників вперше проголосувала за імпічмент Трампа. Тоді його звинуватили у зловживанні владою та перешкоджанні Конгресу через скандал із тиском на українську владу. Однак вже у лютому 2020 року прореспубліканський Сенат виправдав Трампа. Таким чином політик зберіг посаду.

Передісторія 

Після виборів у США аналітики ключових американських медіа підбили проміжні підсумки голосування. Вони оголосили про впевнену перемогу Байдена у Пенсильванії та інших ключових штатах.

Ексвіцепрезидент набрав 306 голосів виборщиків, Трамп — 232. 20 січня Байден складе присягу президента та стане 46-м американським лідером. Трамп відмовляється визнати свою поразку і називає вибори сфальсифікованими.

Chas News повідомляв, що Конгрес США офіційно затвердив перемогу Байдена і Харріс на президентських виборах.

Трамп КАПСОМ закликав американців не вдаватися до насильства