Парламент призначив міністром енергетики Германа Галущенка

Верховна рада України на засіданні 29 квітня призначила Германа Галущенка на посаду міністра енергетики.

«Міністерство енергетики отримало нового очільника. Кандидатуру Германа Галущенка підтримали 305 народних депутатів. Вітаємо Германа Валерійовича в урядовій команді» — написав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.

Кандидатуру Галущенка підтримали 305 нардепів.

Відразу після голосування новопризначений міністр склав присягу члена Кабміну.

Передісторія

Посада міністра енергетики в Україні була вакантною вже більше року, з березня 2020-го.

Напередодні профільний комітет парламенту розглянув кандидатуру Галущенка на посаду міністра енергетики та рекомендував призначити його новим очільником Міненерго.

Раніше очолити Міненерго хотів Юрій Вітренко. Його призначили виконувати обов'язки міністра 22 грудня 2020 року. Однак після цього Рада двічі провалила голосування по його призначенню — 17 грудня 2020 року і 28 січня 2021 року.

Пізніше ВР ухвалила закон, який істотно розширив повноваження в.о. міністра (практично прирівнявши виконуючого обов'язки до міністра).

У травні 2020 року Кабмін призначив Галущенка віцепрезидентом ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». Він був на цій посаді до сьогоднішнього дня.

Як констатує ВВС, «на чолі міністерства енергетики опинилась людина, яка прийшла на цю посаду з компанії, що є однією із сторін у досить тривалому та серйозному конфлікті на українському енергетичному ринку».

Галущенко, як відзначають оглядачі, не має великих політичних амбіцій. І, можливо, саме цим відрізняється від свого попередника на керівній посаді у Міненерго.

Критика призначення

Напередодні призначення Галущенка керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін розкритикував таку перспективу. І натякнув на особливі стосунки Галущенка з провідними олігархами країни.

«У нас же ніби деолігархізація на марші. А міністром призначають людину, за керівництва якої державний «Енергоатом» продавав електроенергію олігархам значно (часом вдвічі) дешевше ринку. Наприклад, лише за один тиждень на цій схемі «Енергоатом» подарував кампаніям Ахметова і Коломойського наших 65 млн грн», — написав Шабунін.

Він нагадав, що через цей продаж НАБУ навіть має провадження, в рамках якого вже відбулись обшуки.

Про неприпустимість призначення у Раді заявив і колишній депутат від «Слуги народу» Гео Лерос. «Ця людина повинна сидіти у в'язниці за державну зраду через низку кримінальних справ НАБУ щодо продажу електроенергії за заниженими цінами», — заявив Лерос.

Раніше депутат Лерос, який відомий гучними звинуваченнями у бік влади та керівника ОП Андрія Єрмака, заявляв про зв'язки Галущенка з впливовим в енергетичній сфері депутатом Андрієм Деркачем.

Галущенку закидають, що він працював в «Енергоатомі» під керівництвом Деркача. Деркач опинився під санкціями США, американці звинуватили його у тому, що він «агент Росії».

«Відомо також, що Галущенко — це людина Деркача, якого США визнали агентом Кремля і наклали на нього санкції. Він працював у команді Деркача в «Енергоатомі» у часи Віктора Януковича. Вони працювали, щоб не було американського ядерного палива в Україні, а було російське», — заявила у парламенті представник фракції ЄС Софія Федина.

Ще до призначення з’явилися й інші  критики Галущенка. Так, нардеп Олексій Гончаренко написав у Telegram: «Якось дивно у нас зараз працює соціальний ліфт: якщо не впорався зі своєю роботою — отримуй підвищення. В 2019 році "Енергоатом" давав мільярди гривень прибутку, в 2020 і 2021 роках — глибоко збитковий. І продає свою електроенергії за копійки певним олігархам.  Галущенко — людина Деркача, якого США прямо назвали російським агентом».

Натомість очільниця «Батьківщини» Юлія Тимошенко назвала всі закиди проти Галущенка безпідставними та підтримала його кандидатуру.

Знову прокатили. Верховна Рада не підтримала призначення Вітренка на посаду першого віцепрем’єра — міністра енергетики