Пашинян в квітні піде у відставку з посади прем'єра Вірменії
Getty Images

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян в квітні піде у відставку. На червень у країні мають відбутися позачергові парламентські вибори. Про це він заявив на мітингу в селі Арагаці в Армавірській області, передає armeniasputnik

При цьому Пашинян підкреслив, що до виборів виконуватиме обов'язки глави уряду.

«У квітні я подам у відставку. Але не для того, щоб піти з влади, а для проведення дострокових парламентських виборів. Я продовжу виконувати обов'язки прем'єра», — зазначив політик.

Про те, що Пашинян збереже повноваження прем'єра Вірменії до виборів, ЗМІ повідомили ще минулого тижня. Згідно з законодавством країни, для дострокових виборів треба розпустити парламент. Це можливо, якщо глава уряду піде у відставку і парламент двічі не зможе обрати нового прем'єра. Очікується, що Пашинян оголосить відставку 20 квітня.

До цього він оголосив дострокові вибори в Вірменії, які відбудуться 20 червня. Голосування має покласти край політичній кризі, що триває з осені 2020 року, коли Вірменія фактично зазнала поразки у війні з Азербайджаном за Нагірний Карабах.

18 березня Пашинян повідомив, що 20 червня в Вірменії відбудуться позачергові парламентські вибори. Прем'єр виступив з такою заявою після зустрічі з лідерами двох партій.

Після цієї заяви представники чинної влади повідомили, що хочуть піти на вибори з новим Виборчим кодексом, в основу якого закладається пропорційна виборча система. Зараз проєкт направили до Венеціанської комісії при Парламентській Асамблеї Ради Європи для отримання експертного висновку. Комісія обговорить його в терміновому порядку.

Прем'єр-міністр Вірменії пообіцяв повернути країни до напівпрезидентської форми правління