«Подарунок» від Кабміну. Жорсткий локдаун в Україні може розпочатися вже з 1 грудня — ЗМІ
УНІАН

Служба безпеки України отримала наказ підготуватися до повного локдауну з 1 грудня. Водночас в Офісі президента планують ввести жорсткий карантин із 15 грудня до 15 січня.

Про це повідомляє The Page, посилаючись на власні джерела у СБУ та ОПУ.

У Зеленського впевнені, що більшість українців сприйматимуть новий локдаун негативно. Тому в ОПУ розмірковують над піар-забезпеченням такої ініціативи, кажуть джерела ЗМІ.

«Президенту очевидно, що більшість населення вкрай негативно сприйме карантин і все може закінчитися черговим падінням рейтингу або взагалі масовими виступами», — наголосив інсайдер видання в ОПУ.

Головну ялинку столиці «запалять» в онлайн-режимі і можуть відгородити «карантинним» парканом

Кабмін може запровадити в Україні карантин на зимові свята, сказав премєр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду.

За його словами, наразі вся Україна за рівнем захворюваності на COVID-19 в помаранчевій зоні, а нинішній карантин вихідного дня  —  «зважена альтернатива жорсткому карантину».

Очільник уряду каже, що зараз мобільні оператори фіксують найменший рівень мобільності населення з часу жорсткого карантину навесні.

Держслужбовець вважає, що на початку грудня Україна може вийти на плато і стабілізувати ситуацію з приростом хворих.

«Про введення більш жорстких заходів зараз не йдеться. Але ми розуміємо, що кінець грудня та початок січня — період новорічних свят. Це зустрічі, ярмарки, тісні контакти між людьми. І все це може дати значний поштовх до сплеску хвороби», — підкреслив чиновник.

Шмигаль додав, що уряд розробляє «план реагування на випадок погіршення ситуації».

Передісторія

11 листопада Кабінет Міністрів скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні локдаун вихідного дня до 30 листопада. Він діятиме з опівночі суботи до опівночі понеділка.

Під час дії карантину вихідного дня працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, АЗС, об'єкти торгівлі засобами гігієни, ветеринарними препаратами і кормами, фінансові установи, СТО, доставка їжі.

Раніше очільник МОЗ заявив, що міністерство вимагатиме запровадити повний локдаун при 30 тис. хворих на COVID на добу.

Уряд готує «План Б» у разі погіршення епідеміологічної ситуації в Україні — прем’єр