Політичний аналітик Артем Шрайбман виїхав з Білорусі після згадки його імені в «інтерв’ю» Протасевича
Facebook/Artyom Shraibman

Політичний аналітик Артем Шрайбман виїхав з Білорусі в Україну після згадки його в «інтервʼю» затриманого опозиціонера Романа Протасевича білоруському державному телеканалу ОНТ.

Роман Протасевич перебільшив його роль в організації білоруських протестів, повідомляє Шрайбман у Facebook..

Чоловік розповів, що справді був учасником чату, де збиралися блогери, яких називали координаторами білоруської революції. Але, наполягає Шрайбман, він нікого не консультував та не давав поради.

 

Иронично получилось. Утром 3 июня выходит выпуск проекта «Редакция», который завершается моими словами о том, что я не...

Posted by Artyom Shraibman on Saturday, June 5, 2021

Однак у нинішній Білорусі, переконаний аналітик, «навіть непричетність до того, що влада вважає злочином, — вже недостатня страховка». Шрайбман назвав рішення поїхати з країни дуже некомфортним, але інші альтернативи — СІЗО та очікування СІЗО — вважає ще гіршими.

У коментарі виданню «Наша Ніва» чоловік повідомив, що виїхав до України обхідними стежками, але як точно — не розповів. Думає, що його спосіб може стати комусь у нагоді.

Аналітик наголосив, що ніякої образи на Романа Протасевича він не відчуває. «Ми не знаємо, який підвал у «ЛНР» і яку долю для його дівчини йому описали в разі відмови від цього інтервʼю. Заручників не судять», — підсумував він.

Що передувало?

4 червня затриманий білоруський журналіст Роман Протасевич дав інтерв’ю провладному білоруському телеканалу ОНТ. Він сказав, що визнає провину за статтею про організацію масових заворушень і поважає самопроголошеного президента Лукашенка.

Наприкінці «інтерв'ю» Протасевич розплакався і заявив, що «більше ніколи не хоче лізти в політику» і бажає «звичайного спокійного життя».

Користувачі соцмереж помітили на зап’ястях хлопця сліди від наручників. А батьки Протасевича заявили, що їхнього сина змусили все це говорити.

Сталінські методи. У МЗС Чехії назвали інтерв’ю Протасевича «вимушеним і маніпулятивним»