Поліція розслідує, чи був нападник у Відні частиною ширшої мережі
Getty images

Австрійська поліція розслідує, чи був терорист-ісламіст, який у понеділок увечері вбив чотирьох людей у Відні, частиною ширшої мережі і чи можна було запобігти нападу.

Нині слідчі, за даними видання The Guardian, вважають, що Куджім Фейзулай, відомий владі як симпатик угруповання «Ісламська держава» й підозрюваний у вбивстві, був бойовиком-одинаком.

20-річний чоловік з подвійним громадянством — Австрії та Північної Македонії — був застрелений через дев'ять хвилин після нападу в центрі Відня.

У вівторок поліція Австрії здійснила нальоти на 18 об'єктів, пов'язаних із нападником, та здійснила 14 арештів. Двоє чоловіків також були заарештовані в швейцарському кантоні Вінтертур після повідомлень, що Фейзулай зустрічав їх у Швейцарії.

Також вважається, що Фейзулай вирушив до сусідньої Словаччини в липні в супроводі іншого чоловіка, де він намагався придбати боєприпаси до зброї, яку він використовував в атаці. Але, як повідомляється, продаж не відбувся, тому що він не надав посвідчення на носіння вогнепальної зброї.

Видання стверджує, що словацька влада тоді поінформувала своїх австрійських колег. Чоловіки їхали на машині, зареєстрованій на ім’я матері ісламіста, відомого поліції.

Міністр внутрішніх справ Австрії Карл Нехаммер заявив у вівторок, що Фейзулай був відомий владі як симпатик «ІД». Він був засуджений до 22 місяців в австрійській в'язниці 25 квітня 2019 року за приналежність до терористичної організації після спроби переправитися з турецького кордону — де він зустрів двох німців та бельгійця — в Сирію.

Вирок було призупинено в грудні минулого року за умови, що чоловік буде регулярно контролюватися службами пробації та братиме участь у програмі дерадикалізації.

Нехаммер та австрійський канцлер Себастьян Курц, обидва з консервативної Народної партії, розкритикували його передчасне звільнення з в'язниці. Нехаммер сказав, що Фейзулай зміг обдурити своїх наставників таким чином, що вони не зафіксували жодних попереджувальних ознак його радикалізації. За словами політиків, це вказує на «лінію розладу в нашій системі», яка дозволила «передчасне звільнення радикалізованої людини».

Міністр юстиції з партії «Зелених» Алма Задіч виправдовує це рішення — на її думку, воно було законним і чоловіка звільнили умовно-достроково. Пізніше міністерство юстиції оголосило, що йому не повідомляли про спроби Фейзулая придбати боєприпаси в Словаччині, додавши, що це було б підставою для його арешту.

Уряд Австрії засідав у середу, щоб обговорити ситуацію з безпекою та чи можна було запобігти нападу.

Рейнхольд Ейнволнер, соціал-демократична партія, заявив, що був вражений тим, що спроба зловмисника придбати боєприпаси, особливо коли була відома його приналежність до «ІД», не викликала зауважень щодо безпеки. «Це мало спричинити тривожні дзвіночки» — сказав він австрійській газеті Kurier.

Він закликав до більш інтенсивного обміну інформацією між міністерствами юстиції та внутрішніх справ про людей, які вважаються загрозою безпеці.

Міністерство юстиції заявило, що йому не повідомляли про спроби Фейзулая придбати боєприпаси в Словаччині, заявивши, що це було б підставою для його арешту.

Популістська ультраправа партія «Свобода» заявила, що роль спецслужби необхідно терміново вивчити.

Ніколаус Раст, адвокат, який діяв у справах Фейзулая, заявив, що його клієнт «мандрував життям» і був «легкою здобиччю» для терористичних груп. «Він залишив у мене враження молодого чоловіка, який щось шукав, не знав, яке його місце в суспільстві, не зміг знайти відповідну форму навчання і, отже, був легкою здобиччю для певних груп», — сказав він таблоїду Bild.

Героїзм віденців

Троє чоловіків, двоє турецького походження та ще один палестинець, були визнані героями за те, що вони ризикували життям на місці нападу, щоб допомогти деяким постраждалим.

Мікайл Йозен (25 років) та Реджеп Таїп Гюлтекін (21 рік), паркували машину на Шведплац перед тим, як разом насолодитися останньою кавою перед коронавірусним карантином, коли почалася стрілянина. Вони прибігли на допомогу жінці, яку побачили на землі, при цьому по Гюльтекіну стріляли. Їм вдалося доставити жінку в безпечне місце.

23-річний Осма Йода, який працював у «Макдональдсі» на площі, допомагав своєму босові нести коробки, коли вони натрапили на озброєного бойовика. «Він заховався у закритому вході в гараж і стріляв у перехожих», — сказав палестинець. Коли прибули двоє поліцейських, терорист вистрелив у них, поціливши в одного з силовиків. «Я потягнув полісмена за бетонну лавку і спробував зупинити кровотечу», — сказав Йода виданню «Кур'єр». «Терорист продовжував стріляти з відстані приблизно 20-30 метрів. Скрізь була кров», — додав віденець.

Потім він допоміг офіцерам відвезти пораненого до швидкої допомоги — за допомогою Гюлтекіна та Йозена, які обоє є майстрами бойових мистецтв.

Їх після теракту прийняли посол Туреччини в Австрії та мер Відня й подякували чоловікам за їхні дії.

Реакція на теракт

За повідомленнями ЗМІ, 27 постраждалих, які отримали вогнепальні та ножові поранення, більше не перебувають у критичному стані. Серед загиблих є студентка Університету прикладних мистецтв.

Жертвами стали «літній чоловік, літня жінка, молодий перехожий і офіціантка», за словами канцлера Австрії Себастьяна Курца. Він високо оцінив хоробрість поліцейського, пораненого в результаті нападу, і який перебуває у критичному, але стабільному стані.

Президент Австрії Олександр ван дер Беллен заявив, що напад був націлений на «життя в ліберальній демократії, яку терористи явно ненавидять».

Зловмисник був озброєний автоматичною гвинтівкою, пістолетом та мачете, а також мав фальшивий жилет для самогубства. За словами міністра внутрішніх справ Карла Нехаммера, терорист опублікував у своєму акаунті в Instagram свою фотографію зі зброєю. Пізно у вівторок «ІД» взяла на себе відповідальність за напад у заяві Інформаційного агентства Amaq, опублікованій на Telegram.

Хоча в Австрії не було гучних терактів джихадистів за останні роки, альпійська країна була центром екстремістської ісламістської діяльності з початку 90-х років. Тоді Саудівська Аравія та організації з Перської затоки використовували її як базу для своїх операцій з підтримки бійців-моджахедів в Боснії. Ця роль була закріплена під час подальших конфліктів на Балканах і відроджена в перші дні громадянської війни в Сирії.

Сотні молодих австрійців вирушили до Сирії на війну між 2012 і 2014 роками. Їх вербуванню сприяли мережі, що базуються в «анклавах Салафі» у Відні, Граці та інших містах. Їх врешті-решт знищили австрійські служби безпеки. Країна направила до Сирії більше бійців на душу населення, ніж будь-яка інша країна Європи, крім Бельгії.

Австрійська влада розпочала серйозні репресії, причому ключові фігури у вербувальних мережах отримали тривалі тюремні ув’язнення. Однак проблеми з радикалізацією продовжуються, і протягом останніх років було кілька спроб нападу, хоча деякі — з незрозумілих мотивів. Багато австрійських мереж тісно пов'язані з іншими у Німеччині, Швейцарії та інших сусідніх країнах.

Передісторія

2 листопада у центрі столиці Австрії озброєний чоловік почав стріляти по навколишніх людях. Нападник поранив правоохоронця. Спепідрозділ поліції ліквідував зловмисника. У результаті теракту загинули 4 людини, ще 17 отримали поранення.

Chas News повідомляв, що «Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за теракт у столиці Афганістану — Кабулі. 

Раніше ми писали, що Держдеп США попереджає країни Європи про небезпеку терактів.

 

«Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за теракт у Відні