У Відні ввечері в шести місцях невідомі відкрили вогонь — троє вбитих та 15 поранених

Щонайменше троє людей загинули та 15 отримали поранення в результаті серії терористичних нападів в центральній частині Відня.

Про це повідомив у вівторок вранці міністр внутрішніх справ Австрії Карл Нехаммер. «Європейська правда» та «Укрінформ» з посиланням на МВС Австрії повідомляють про контртерористичну операцію, що тривала всю ніч.

Поліція заявила, що інцидент розпочався близько 20:00 за місцевим часом поблизу синагоги на вулиці Сейтенштеттенгассе, коли важкоозброєний чоловік відкрив вогонь по людях біля кафе та ресторанів.

Напад стався за кілька годин до того, як Австрія запровадила нові національні обмеження, щоб зупинити зростання випадків коронавірусу. Багато людей насолоджувались барами та ресторанами, перш ніж вони зачинились опівночі.

На місце події швидко прибули представники спецназу. Один поліцейський отримав вогнепальне поранення, перш ніж інші співробітники вистрілили у злочинця, який був озброєний автоматичною гвинтівкою, пістолетом та мачете.

Не одразу було зрозуміло, скільки зловмисників брало участь у стрілянині. На кадрах, опублікованих у соціальних мережах, видно сцени хаосу, коли люди бігали вулицями, а на фоні лунали постріли.

На ранок поліція підтвердила, що застрелила принаймні одного з нападників. Очільник МВС визнав, що у поліції  немає даних впевненості щодо кількості терористів, причетних до злочину: «Ми припускаємо, що їх було більше».

Між нападником та поліцією спалахнула перестрілка, в результаті якої один поліцейський був серйозно поранений, вночі його прооперували.  Після того напади відбулися у інших місцях в центрі Відня.

Всього видання Wienerzeitung повідомляє про шість точок збройного нападу.

В результаті обстрілів на вулицях Відня було поранено 18 людей, двоє з яких загинули відразу, про ще одного загиблого повідомили вночі.

Поліція повідомляє, що атакували в шести різних місцях декілька підозрюваних, озброєних гвинтівками.

Вночі влада попросила людей не виходити на вулицю, а якщо вони там — заховатися, не користуватися громадським транспортом і уникати скупчень людей.

За словами представника місцевої лікарняної асоціації, внаслідок нападу було поранено щонайменше 15 осіб. Невідомо, наскільки серйозними були травми.

Серед поранених був офіцер, який охороняв будівлю, повідомляє газета Kronen Zeitung.

Один з нападів стався біля синагоги. Лідер єврейської громади Оскар Дойч заявив у Twitter, що неясно, чи планувався напад саме на будівлю, оскільки в той час вона була зачинена.

Міністр внутрішніх справ Карл Нехаммер описав нападника, якого вбила поліція, як «ісламістського терориста». Поліція не може стверджувати, чи він діяв наодинці. Виступаючи на пресконференції, міністр сказав, що зловмисник є симпатиком «Ісламської держави» (ІД), і що в будинку підозрюваного було проведено обшук та вилучено відеоматеріали. Поліція написала в Twitter, що він носив фальшивий вибуховий пояс.

Нехаммер заявив, що принаймні один «важкоозброєний і небезпечний» зловмисник все ще перебуває на волі. Він закликав людей уникати центральної частини Відня і сказав батькам не водити своїх дітей до школи у вівторок.

Антитерористична операція

Велика антитерористична операція розпочалася і поліція встановила блокпости навколо центру міста. Представникам громадськості було наказано триматися подалі від району та не користуватися громадським транспортом.

Міський голова Відня додав, що наразі декілька спецпідрозділів шукають ймовірних нападників. Територія пошуку не обмежується лише столицею, тому що «злочинці доволі мобільні».

Окрім того, канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що армія бере під охорону міські об'єкти, поки поліція займається антитерористичною операцією. За його словами, злочинці були дуже добре озброєні та професійно підготовлені.

Міністр внутрішніх справ Австрії повідомив, що через теракт посилюється прикордонний контроль із державами-сусідами. Поліція сусідньої Чехії заявила, що проводила вибіркові перевірки на кордоні з Австрією на випадок, якщо бойовик втік у цьому напрямку.

У своєму дописі в Twitter Курц сказав, що «ми переживаємо важкі години в нашій республіці». «Наша поліція буде діяти рішуче проти винуватців цього моторошного теракту. Ми ніколи не дозволимо залякувати тероризмом», — сказав він.

Реакція Зеленського та інших політиків

Президент Володимир Зеленський висловив підтримку Австрії, у столиці якої терористи здійснили напад. Про це він написав у Twitter: «У цей час випробувань Україна разом із Австрією. Співчуваю постраждалим внаслідок терористичної атаки у Відні».

Міністр Нехаммер наголосив: «Це найважчий день для Австрії за багато років».

Канцлер Австрії Себастьян Курц назвав це «відразливим терактом».

Також підтримку Австрії висловив президент Франції Еммануель Макрон. Він заявив, що Франція розділяє горе австрійців, згадавши, що нещодавно Франція сама стала жертвою нападу терористів. «Це наша Європа. Вороги повинні знати, з ким мають справу. Ми ні перед чим не зупинимось» — написав він у Twitter.

Президент США Дональд Трамп описав стрілянину як «черговий підлий теракт у Європі».

«Ці злі напади на невинних людей повинні припинитися. США підтримують Австрію, Францію та всю Європу у боротьбі з терористами», — написав він у своєму Twitter.

Кандидат у президенти США від демократів Джо Байден засудив «жахливий теракт», додавши: «Ми всі повинні бути єдиними проти ненависті та насильства».

Європейські лідери рішуче засудили стрілянину. Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що «глибоко вражений страшними нападами».

Голова Європейської Ради Шарль Мішель назвав це боягузливим вчинком, зневагою до життя та людських цінностей.

Голландський прем'єр-міністр Марк Рутте назвав стрілянину «огидним вчинком» і висловив «солідарність» з Австрією.

Chas News повідомляв, що Держдеп США попереджає країни Європи про небезпеку терактів. 

 

Макрон заявив, що розуміє почуття мусульман через карикатури на пророка Мухаммеда