Розслідування нападу в Ніцці у Франції — шість осіб під вартою
Vox.com

Влада Франції заарештовала ще двох чоловіків у зв'язку з ножевим нападом, в результаті якого вбили трьох людей у церкві в Ніцці. Кількість осіб, які перебувають під вартою, збільшилася до шести, оскільки слідчі аналізують останні відомі контакти підозрюваного нападника. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело у французькій поліції.

Останні арешти відбулися в суботу, повідомило джерело.

Зловмисник з криком «Аллаху Акбар» («Аллах — найвеличніший») відрубав голову жінці та вбив двох інших людей у ​​церкві в Ніцці у четвер, під час другого за два тижні смертельного нападу у Франції із підозрою на ісламістський мотив.

Підозрюваний, 21-річний громадянин Тунісу Брахім Іссауї, був поранений поліцією і зараз перебуває у важкому стані в лікарні.

В останніх арештах у справі затримали двох чоловіків із міста Грас, недалеко від південного узбережжя Франції й Ніцци, повідомляє BFM TV.

Головний прокурор Франції з боротьби з тероризмом заявив, що чоловік, якого підозрюють у нападі в Ніцці, прибув 20 вересня до Європи — на Лампедузу, італійський острів біля Тунісу.

Він прибув у материковий італійський порт Барі 9 жовтня, перш ніж прибув до Ніцци за два дні до нападу.

Слідчі в Італії також розслідують рух та контакти підозрюваного нападника на острові Сицилія. Вони вважають, що він, можливо, провів там певний час, переїхавши з Лампедузи до Барі на початку жовтня на кораблі, який використовувався для триманні на карантині мігрантів, заявили судові джерела.

В Барі, як вважає влада, йому було видано наказ про видворення, який зобов'язав його покинути Італію протягом тижня, повідомили судові джерела. Слідчі розглядають можливість проживання підозрюваного зловмисника в сицилійському місті Алькамо протягом 10 днів, додали джерела.

Зараз органи влади проводять допити шістьох людей, щоб зрозуміти, чи були вони пов’язані з Іссауї.

Наразі залишається незрозумілим, чи була у нього стороння допомога в нападі, який президент Франції Еммануель Макрон назвав «терористичним нападом ісламістів».

Останні затримані чоловіки — віком 25 і 63 років і були заарештовані в суботу за місцем проживання особи, затриманої на початку дня, повідомляє Al Jazeera з посиланням на агентство AFP.

Троє інших, затриманих раніше за підозрою у зв'язках із Іссауї, залишаються під вартою.

Історія конфлікту

16 жовтня терорист-ісламіст убив вчителя Самуеля Паті, який викладав в коледжі історію і географію. У рамках дискусії на тему свободи вираження поглядів Паті показав вихованцям дві карикатури на пророка Мухаммеда. Раніше їх опубліковало видання Charlie Hebdo.

Серія атак на французьких громадян сталася в Ніцці, Ліоні, Авіньйоні та Парижі 29 і 30 жовтня. 31 жовтня стався ще один напад в Ліоні — був поранений православний священник. 

У Ніцці 21-річний тунісець вбив трьох людей поблизу собора Нотр Дам. В інших містах жертв і постраждалих вдалося уникнути.

Приводом для атак могли стати заяви Макрона про боротьбу з радикальним політичним ісламізмом в країні після вбивства вчителя Самюеля Паті.

 

Коментарі Еммануеля Макрона минулого тижня викликали гнів у мусульманському світі, змусивши десятки тисяч людей, від Пакистану й Бангладеш до палестинських територій, приєднатися до протестів проти Франції.

Оскільки дебати щодо ісламу та свободи вираження поглядів поглибилися протягом останніх тижнів, багато чиновників та мітингувальників у країнах, у яких більшість становлять мусульмани, висловлювали заклики до бойкоту продуктів французького виробництва.

Пророк Мухаммед глибоко шанований мусульманами і будь-яке візуальне зображення заборонене в ісламі. Карикатури, про які йдеться, розглядаються віруючими як образливі та ісламофобські.

Раніше ми писали, що у Парижі біля колишнього офісу сатиричного видання Charlie Hebdo поранили чотирьох людей.

Chas News повідомляв, що Держдеп США попереджає країни Європи про небезпеку терактів. 

 

Макрон заявив, що розуміє почуття мусульман через карикатури на пророка Мухаммеда