В Авіньйоні озброєний ножем злочинець спробував напасти на поліцейських

В Авіньйоні озброєний ножем злочинець спробував напасти на поліцейських, повідомляє французька радіостанція Europe 1. Нападник вигукував «Аллах акбар!». Поліцейські відкрили вогонь на ураження. Від отриманих поранень нападник помер на місці події. Будь-які інші подробиці поки не повідомляються.

Раніше в Ніцці злочинець, також озброєний ножем, напав на відвідувачів в базиліці Нотр-Дам. Загинули, за уточненими даними, три людини. Нападник був поранений поліцейськими.

Також сьогодні в місті Джидда, Саудівська Аравія, злочинець «гострим предметом» поранив охоронця, який чергував біля консульства Франції. Нападник затриманий, повідомляє «Аль-Арабія» з посиланням на саудівське інформагентство.

Чи пов'язані ці три напади між собою, поки невідомо.

Теракт у Ніцці

Як ми писали раніше, у французькому місті Ніцца троє людей загинули внаслідок нападу ножем, повідомляє поліція. Одну літню жертву, яка прийшла помолитися, «практично позбавили голови», повідомляє BBC. Підозрюваного затримали невдовзі після нападу.

Мер Ніцци Естрозі заявив про «ісламо-фашизм» і про те, що підозрюваний «нескінченно повторював» «Аллаху Акбар».

Національна прокуратура Франції по боротьбі з тероризмом розпочали розслідування вбивств.

Реакція на вбивство в Ніцці

Міністр внутрішніх справ Франції закликав людей уникати району в центрі міста Французька Рів'єра. Джеральд Дарманін заявив, що скликає кризову нараду в міністерстві в Парижі. Президент Еммануель Макрон відвідає місце події пізніше протягом четверга, повідомляє BBC.

Хвилиною мовчання вшанувала пам’ять загиблих Національна асамблея, де прем'єр-міністр Жан Кастекс повідомляв подробиці карантинних заходів проти COVID-19, які набули чинності в ніч на четвер.

«Без сумніву, це дуже серйозний новий виклик, який вражає нашу країну», — сказав він, закликаючи до єдності та згуртованості.

Французька рада мусульманської віри засудила напад у Ніцці та заявила про свою солідарність із жертвами та їхніми сім'ями.

Раніше Ніцца стала місцем одного з найбільш смертоносних терактів у Франції за останні роки, коли 31-річний мешканець Тунісу направив вантажівку на натовп під час святкування Дня Бастилії 14 липня 2016 року. Тоді загинуло 86 людей.

Атаки в четвер можуть бути пов’язані з терактом на початку цього місяця поблизу школи на північному заході від Парижа. Як ми писали раніше, 16 жовтня терорист-ісламіст убив вчителя Самуеля Паті, який викладав в коледжі історію і географію. У рамках дискусії на тему свободи вираження поглядів Паті показав вихованцям дві карикатури на пророка Мухаммеда. Раніше їх опубліковало видання Charlie Hebdo.

Вбивство посилило напруженість у Франції, а спроба уряду розправитися з радикальним ісламом розлютила Туреччину та інші країни.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав до бойкоту французьких товарів.

Ситуація погіршилася після того, як карикатури на Ердогана з’явився в сатиричному журналі Charlie Hebdo.

 

Через карикатуру на Ердогана Туреччина звинуватила Charlie Hebdo в «культурному расизмі та ненависті»