Президент Туреччини подав скаргу до прокуратури Анкари на журнал Charlie Hebdo

Президент Туреччини подав у середу кримінальну скаргу на французький журнал Charlie Hebdo за образу на його адресу.

Через своїх адвокатів Реджеп Таїп Ердоган подав скаргу на журнал, який публікував, як він висловився, «мерзотні так звані карикатури», повідомляє BBC та державне агентство Anadolu.

У кримінальній скарзі, поданій до Генеральної прокуратури Анкари, адвокат Хусейін Айдін особливо виділив керівництво журналу та карикатуриста, зазначивши, що образливий зміст є «кримінальним наклепом», на який «не поширюється свобода слова». Він зажадав від прокурорів порушити публічну справу проти підозрюваних. У клопотанні про порушення справи вказувалося, що карикатура не може розглядатися в рамках свободи преси.

Почався й другий процес проти журналу — прокурори Анкари розпочали кримінальне розслідування проти керівництва Charlie Hebdo за образу президента, що є злочином згідно з турецьким законодавством.

Висловлювання турецьких посадовців

Турецькі чиновники засудили журнал за те, що у вівторок він опублікував дуже образливий вміст.

Виступаючи на засіданні парламентської групи Партії справедливості та розвитку (АК), Ердоган сказав, що навіть не буде дивитись на обкладинку журналу, щоб «не чинити честі настільки аморальним публікаціям».

«Мені нема чого сказати цим негідникам, які так сильно ображають улюбленого мною пророка. Ми знаходимося в періоді, коли ворожість до ісламу, мусульман, неповага до пророка [Мухаммеда], поширюється як рак у Європі, особливо серед лідерів», — додав він.

Ердоган також критикував президента Франції Еммануеля Макрона за явний захист карикатур, а також, на думку турецького президента, за сіяння атмосфери ісламофобії та переслідування мусульман.

Директор зі зв'язків з громадськістю Фахреттін Алтун і офіційний представник президента Ібрагім Калин різко відреагували на карикатуру Charlie Hebdo. «Кожен, у кого є здоровий глузд, повинен засудити і відкинути цю огидну публікацію», — сказав Калин. Додавши, що Charlie Hebdo не поважає жодних релігійних переконань або цінностей, Калин заявив, що засуджує публікацію французького журналу.

Фахреттін Алтун сказав, що Ердоган зазнав нападу і що Ердоган продовжує бути голосом світової совісті.

Міністр юстиції Туреччини Абдулхаміт Гюль сказав: «Фашисти, що не володіють цінностями європейського людства, ви не знаєте, що таке свобода вираження думок».

Заступник міністра культури і туризму Сердар Чам відреагував на карикатуру, вилаявшись французькою в своєму акаунті в Twitter.

Реакція Франції і ЄС на критику з Туреччини

Французька влада відкидає будь-яку критику з Туреччини, що стосується карикатур, заявив в середу офіційний представник уряду Франції Габріель Атталь після засідання кабінету під керівництвом президента Еммануеля Макрона. Незважаючи на різні «спроби дестабілізації і залякування», Франція «ніколи не відмовиться від своїх принципів і цінностей», особливо «свободи слова та преси», сказав він.

У свою чергу уповноважений уряду Франції по боротьбі проти расизму Фредерік Потьє намір звернутися в органи юстиції в зв'язку зі скандалом навколо Charlie Hebdo. Він різко засудив висловлювання заступника міністра культури Туреччини Сердара Чама, який назвав співробітників журналу «сучими синами». Подібні висловлювання «огидні», написав Потьє в Twitter.

 

В ЄС назвали неприйнятними образи Ердогана на адресу Макрона.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель розкритикував президента Туреччини за образливі слова про президента Франції.

«Слова президента Туреччини про президента Еммануеля Макрона неприйнятні. Закликаємо Туреччину зупинити цю небезпечну спіраль протистояння», — написав Боррель в Twitter.

Виклик повіреного у справах Франції

До МЗС Туреччини викликали повіреного у справах Франції через опубліковану карикатуру на турецького президента. Про це повідомляє агентство Anadolu.

«Тимчасовий повірений у справах посольства Франції в Анкарі був викликаний до Міністерства закордонних справ з приводу карикатури в журналі Charlie Hebdo, яку міністерство рішуче засуджує» — йдеться у повідомленні.

Також Франція відкликала свого посла в Туреччині для консультацій після того, як президент Ердоган образив свого французького колегу Макрона.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу сказав, що за розслідуванням всередині країни підуть «дипломатичний і судовий процес» у Франції «і на міжнародному рівні».

Сатиричний журнал Charlie Hebdo в середу опублікував на обкладинці карикатуру на Ердогана. Вона зображує сидячого на кріслі в одних трусах чоловіка з вусами (натяк на Ердогана), який задирає поділ жінці в традиційному ісламському платті. При цьому герой карикатури вигукує: «У! Пророк!».

Карикатура, ймовірно, є реакцією на події довкола вбивства вчителя у Франції та заяви президентів Франції й Туреччини.

Конфлікт навколо карикатур

Публікація Charlie Hebdo відбувається в період конфронтації між владою Франції та кількома ісламськими країнами. Приводом для неї стали висловлювання французького президента Макрона про вбивство 47-річного вчителя Самюеля Паті, який показав учням на уроці карикатури на пророка. Зокрема, Макрон заявив, що іслам перебуває в стані кризи, а вчителі назвав «тихим героєм» і «втіленням республіки». «Ми не станемо відмовлятися від карикатур і малюнків», — додав він.

Після цього Ердоган звинуватив Макрона в ісламофобії, назвав його «хворим» і порадив «обстежитися на предмет його психічного стану».

Ердоган 26 жовтня заявив, що «структури безпеки країн Європи відкрито ігнорують злочини відносно мусульман». Також, як ми писали раніше, Ердоган закликав бойкотувати французькі товари. Євросоюз в особі офіційного представника Єврокомісії засудив заклик до бойкоту.

«Ненависть до мусульман і ісламу в ряді країн Європи зведена в ранг державної політики.  Ворожнеча до ісламу незалежно від займаної посади є психічним відхиленням», — наводить слова Ердогана «Анадолу».

У жовтні Макрон виступив з великою промовою на тему боротьби з «ісламським сепаратизмом» у Франції. Він повідомив, що 9 грудня представлять відповідний законопроект: він буде направлений на зміцнення республіканських цінностей, а особливу увагу французька влада приділять навчання дітей.

Макрон також заявив, що спільно з Радою мусульман Франції необхідно створити організацію, яка дозволить побудувати «освічений іслам» в країні. За його словами, треба звільнити іслам від іноземного впливу і посилити контроль за фінансуванням мечетей.

Паті викладав в коледжі історію і географію. У рамках дискусії на тему свободи вираження поглядів Паті показав вихованцям дві карикатури на пророка Мухаммеда. Раніше їх опубліковало видання Charlie Hebdo.

Раніше ми писали, що у Парижі біля колишнього офісу сатиричного видання Charlie Hebdo поранили чотирьох людей.

 

Через карикатуру на Ердогана Туреччина звинуватила Charlie Hebdo в «культурному расизмі та ненависті»