Помпео подзвонив Лукашенку і закликав відпустити американського політтехнолога
Getty Images

Державний секретар США Майк Помпео подзвонив самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку. Американський політик закликав Лукашенка негайно звільнити затриманого американського політтехнолога з білоруським корінням Віталія Шклярова.

Про це повідомляє пресслужба Адміністрації президента Білорусі. 

«Державний секретар закликав до повного звільнення і дозволу на негайний виїзд з Білорусі незаконно затриманого громадянина США Віталія Шклярова», — йдеться у відповіді Держдепартаменту на запит видання.

Помпео наголосив, що «Сполучені Штати підтримують прагнення білоруського народу до демократії».

Наразі на сайті Держдепу США немає жодної інформації про телефонну розмову між політиками. Водночас вона є на сайті Адміністрації президента Білорусі.

Під час розмови Лукашенко наголосив, що «Росія є головним союзником, особливо відзначивши підтримку, яку вони надають наразі».

Передісторія

29 липня в Гомелі затримали американського політтехнолога з білоруським корінням Віталія Шклярова. Його звинуватили в організації групових дій, що грубо порушують громадський порядок і пов'язані з непокорою законним вимогам влади. 

Сам Шкляров не визнає себе винним. Він вважає, що його затримали після низки його публікацій про Білорусь у різних ЗМІ.

Нагадуємо, лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська дала Олександру Лукашенку та його диктаторському режиму 13 днів на виконання трьох вимог опозиції. В іншому випадку вона обіцяє оголосити «народний ультиматум».

Раніше ми писали, що Тихановська подякувала українцям за солідарність із білорусами. 

Chas News повідомляв, що європарламент присудив премію Сахарова Світлані Тихановській та ще дев’ятьом білоруським опозиціонерам. 

«Я підтримаю кожного». Тихановська назвала гарантії для тих, хто страйкуватиме у Білорусі