Представник Путіна назвав Україну «русским миром», а Кулеба у відповідь нагадав про російські танки
Getty Images

Росія не змогла просунути «русский мир» в Україні танками — не зможе і м’якою силою. Про це у Twitter написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи на заяви Кремля.

«Росія не змогла просунути «русский мир» в Україні танками. І м’якою силою не зможе. «Русский мир» — це одноманітність, у якій немає нікого, крім росіян. Український Світ — це різноманіття і свобода бути собою. Тому його захищають україномовні, російськомовні та всі інші українці», — написав міністр.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков напередодні заявив, що Україна відноситься до «русского мира».

«В Україні живе дуже багато росіян і російськомовних, вони всі відносяться до російського світу. Культурні зв’язки, історичні зв’язки, спільні корені — заперечувати їх було б великою дурістю», — сказав Пєсков.

Підтримку «русского мира» Пєсков назвав «м’якою силою». «Це наша «м’яка сила», ніколи не використовуються якісь методи, які суперечили б міжнародному праву», — вважає він.

Перед тим в окупованому РФ Донецьку пройшов «інтеграційний форум», на якому «обговорили доктрину «Русский Донбасс».

У Кремлі після цього прокоментували питання «приєднання Донбасу до Росії». Зі слів представника Кремля, Росія не збирається «повертати» український Донбас, але продовжить нібито «захищати інтереси російськомовного населення».

Нагадаємо, в грудні в інтерв'ю німецькому виданню Internationale Politik глава українського МЗС заявив, що Україна остаточно порвала з «русским миром» і бачить свій шлях як частина Заходу.

Раніше Кулеба заявив, що основна стратегія України у відносинах з Росією це принцип мирного співіснування. При цьому він підкреслив, що стратегічні цілі Росії щодо України не зміняться «і вони — деструктивні».

8 лютого на форумі «Україна 30 Коронавірус: виклики і відповіді» президент Володимир Зеленський, коментуючи ймовірність використання в Україні російської вакцини, заявив, що «громадяни України не кролики, експериментувати не маємо права».

Нагадаємо: війна Росії проти України на теренах Донбасу почалася навесні 2014 року, після окупації Криму, і триває вже сьомий рік. На відміну від АРК, території Донецької та Луганської областей РФ не поспішає «включати» у свій склад, але підживлює конфлікт політично, фінансово, зброєю та російськими паспортами для жителів ОРДЛО.

Напередодні у ЄС та США підтримали санкції проти телеканалів, пов'язаних з Медведчуком. 

Кравчук заявив, що «канали Медведчука» «самі обляпались і шукають винних»