Представник Україні в ТКГ пояснив, чому вибори на Донбасі хочуть провести у березні 2021 року
УНІАН

Речник української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович пояснив, чому влада України хоче провести вибори на Донбасі 31 березня 2021 року. За його словами, така пропозиція змусить «Кремль до конкретизації».

Про це представник України в ТКГ розповів в ефірі hromadske.  

«31 березня ми поставили, щоб вони (Росія — Прим. ред.) швидко відповідали на питання. Тому що якщо поставити 1 жовтня, або 1 грудня 2021 року, то вони скажуть: «Ну у нас ще є 6 місяців до відповіді»…9 грудня спливає рік з моменту торішніх домовленостей на вищому рівні в Парижі в Нормандському форматі. І хтось має опинитися винним», — наголосив Арестович.

Відповідна пропозиція України вже закладена у «Плані спільних кроків». Раніше його представив голова української делегації Леонід Кравчук. Очільник представництва України в ТКГ зазначив, що на Донбасі пройдуть місцеві вибори, тільки якщо РФ виведе війська.

«Головною умовою (проведення виборів — Прим. ред) є повна демілітаризація, виведення російських військ, найманців і персоналу», — каже речник.

Арестович наголосив, що до виборчого процесу можуть долучитись й переселенці, які повернуться додому. За його словами, їх близько 1,5 млн людей.

«Вони ж повернуться, принаймні, частина. Демографічний склад зміниться. По-друге, військові злочинці, найманці та ті, хто брав участь у цих справах, вони втечуть. Залишаться, звісно, певні диверсанти, але це проблема наших спецслужб і вони впораються», — підкреслив спікер делегації.  

Довідка

Україна підготувала для ТКГ «План спільних кроків» із пропозицією повного припинення конфлікту й демілітаризації окремих районів Донецької та Луганської областей на початку 2021 року.

Українська сторона ухвалила цей план, щоб створити умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року.

Chas News повідомляв, що лідери «нормандської четвірки» зустрінуться до 24 грудня.

Раніше Кравчук розповів, коли амністують учасників війни на Донбасі. 

Кравчук заявив, що Україна подала бойовикам список на обмін полоненими