Прем'єр-міністр та уряд Молдови пішли у відставку для запуску дострокових парламентських виборів
Getty Images

Прем'єр-міністр Молдови Йон Кіку в середу заявив про свою відставку й відставку уряду заради того, щоб розпустити парламент. Про це пише DW.

«Ми все обговорили, і я запропонував свою відставку і відставку уряду», — сказав Кіку.

До призначення нового уряду чинний Кабінет міністрів буде тимчасово виконувати обов’язки.

Очікується, що кандидатуру нового прем’єра запропонує політик, яка перемогла на президентських виборах — Мая Санду. Вона вступить на посаду після інавгурації 24 грудня.

Якщо в парламенті Молдови з’явиться офіційно оформлена парламентська більшість, кандидата в прем’єри запропонують депутати. Згідно із законодавством Молдови, президент може відмовитися призначити кандидата, запропонованого парламентською більшістю, але, якщо більшість вдруге запропонує ту ж кандидатуру, президент зобов’язаний підписати указ про призначення.

Умови для дострокових виборів

Згідно конституції країни, в разі відставки прем'єра уряд виконує свої функції до призначення нового голови кабміну. Його кандидатуру висуває президент після консультації з парламентськими фракціями.

Після цього протягом 15 днів кандидат звертається із запитом про вотум довіри до парламенту, готує програму і список свого кабінету.

Протягом 45 днів після першого запиту законодавчий орган повинен затвердити кандидатуру прем'єр-міністра. Якщо цього не відбувається, парламент розпускається.

У Кишиневі відбувається інавгурація Санду

У центрі Кишинева сьогодні в зв'язку з інавгурацією новообраного президента Молдови Санду перекрили кілька вулиць. Про це повідомили в столичній поліції, пише Newsmaker.

Церемонія інавгурації проходить у Палаці Республіки. Вона розпочалася з урочистого спільного засідання парламенту і Конституційного суду. Потім новий президент Молдови Майя Санду принесе присягу на Конституції.

Після цього Санду покладе квіти до пам’ятника Штефану чел Маре. О 12:15 діючий президент Ігор Додон передасть їй владу. Після цього відбудеться військово-протокольна церемонія.

Чому уряд Молдови подав у відставку

Кіку оголосив про свій відхід з поста за кілька годин до того, як у парламенті мав розглядатися вотум недовіри уряду, ініційований демократами, а також партіями «Гідність і правда» і «Дія і солідарність».

Прем'єра звинувачують у провальній стратегії боротьби з пандемією, у непрозорості при розробці законів про держбюджет і податкової політики на 2021 рік, а також в просуванні інтересів соціалістів і їхнього неформального лідера Ігоря Додона. Строк повноважень останнього як глави держави закінчується 24 грудня.

Відставка прем'єра відбулася на тлі багатоденних протестів в центрі Кишинева фермерів, які постраждали від літньої посухи.

Як заявив 23 грудня на брифінгу колишній президент Додон, рішення про відставку уряду Кіку було прийнято не під тиском опозиції, а для запуску процедури організації дострокових парламентських виборів.

«Це рішення було прийнято після того, як були затверджені всі важливі закони для забезпечення функціонування держави. Вступили в силу закони про державний бюджет і про бюджетно-податкової політики», — сказав Додон.

Після того, як 9 листопада демократи оголосили про вихід з правлячої коаліції з соціалістами, в молдовському парламенті немає офіційно оформленої більшості. Закони про держбюджет, податкову політику, зниження пенсійного віку і ряд інших документів були прийняті 16 грудня голосами соціалістів і групи Pentru Moldova, куди входить партія «Шор» і кілька незалежних депутатів. Права опозиція не брала участі в голосуванні.

Партія обраного президента Санду «Дія і солідарність» підтримує призначення нового прем'єра нинішнім парламентом і наполягає на якнайшвидшій організації дострокових виборів. Про це заявив виконуючий обов'язки глави партії Ігор Гросу.

Уряд Кіку працював трохи більше року: прем'єр склав присягу 14 листопада 2019 року.

Санду вимагає вивести війська РФ із Придністров'я. Після вступу політика на посаду вона відновить двосторонні відносини з Україною.

Нагадаємо, Санду свій перший закордонний візит на посаді президента Молдови здійснить в Україну.

Парламентська більшість Молдови визнала російську «мовою міжнаціонального спілкування»