Президент Європарламенту приїхала до Києва і дала три обіцянки Україні

Президент Європарламенту Роберта Метсола 1 квітня приїхала до Києва і виступила у Верховній Раді.

У своїй промові вона пообіцяла посприяти вступу України до ЄС та підтримувати її у війні з росією.

«Зараз сумні та трагічні часи. Скільки українців загинуло, ви втрачаєте рідних та друзів. Наші думки з усіма вами. І, будь ласка, повірте мені, коли я говорю, що Європейський парламент, Європейський Союз і народ Європи стоять разом з Україною», — заявила Метсола.

У своїй промові вона дала Україні три обіцянки. Перша — притягнути до відповідальності причетних до вторгнення в Україну.

«По-перше, злочинне вторгнення Путіна в Україну ставить Росію в пряму конфронтацію з Європою, міжнародним співтовариством і заснованим на правилах світовим порядком. Це не те, що ми дозволимо путіну робити безперешкодно. Нам потрібні більш жорсткіші санкції. Ми притягнемо винуватих до відповідальності за те, що вони наробили», — відзначила президент Європарламенту.

Друга її обіцянка — підтримувати набуття Україною статусу кандидата у члени ЄС.

«По-друге, Європейський Союз визнає ваші європейські амбіції та ваше прагнення бути країною-кандидатом на вступ. І ви можете розраховувати на мене, ви можете розраховувати на підтримку Європейського парламент у досягненні цієї мети. Ми знаємо, скільки крові ви пролили, що потрапити туди. І ми вас не підведемо», — заявила Метсола.

Третя обіцянка — допомагати біженцям у відбудові України після завершення війни.

«По-третє, ми допомагатимо вашим родинам, які вимушено втекли, до того дня, коли вони зможуть безпечно повернутися у свої будинки та почати нове життя. І ми допоможемо вам відновити ваші міста і села, коли закінчиться ця незаконна, неспровокована і нічим невиправдана війна. Ми вже надали фінансову, військову та гуманітарну допомогу. Це буде продовжуватися і збільшуватиметься», — наголосила Метсола.

Нагадуємо, президент України Володимир Зеленський підписав заяву на членство в Європейському Союзі 28 лютого, а вже 1 березня Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата в члени ЄС (однак це рішення має лише рекомендаційний характер).

Екстрений саміт саміт Європейської ради (збори голів держав та урядів членів ЄС) в ніч на 11 березня прийняв декларацію із підтвердження європейських прагнень нашої країни. Щоправда наразі вже не йдеться про пришвидшену процедуру прийняття України до ЄС, а у Франції вже заявили, що це питання вдасться вирішити лише після закінчення війни.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Російський банк, який не відключили від SWIFT, продовжує фінансувати війну — розвідка