Президент Франції висунув ультиматум мусульманським лідерам
Getty Images

Президент Франції Еммануель Макрон дав Французькій раді мусульманської віри (CFCM) 15 днів на те, щоб її лідери підписали хартію республіканських цінностей. Вона передбачає суворе відділення релігії від держави і школи і направлена на приборкання ісламського екстремізму.

У хартії наголошується, що іслам є релігією, а не політичним рухом. Також прописана заборона на іноземне втручання в діяльність мусульманських громад, пише ВВС.

Наразі до CFCM входять дев'ять мусульманських федерацій Франції. Як уточнює «Радио Свобода», у трьох з них, за даними Єлисейського палацу, відсутнє республіканське бачення.

Рада віри при Міністерстві внутрішніх справ

Французька рада мусульманської віри створена у Франції у 2003 році. Її створення підтримував тодішній міністр внутрішніх справ майбутній президент Ніколя Саркозі. CFCM підпорядковується МВС та фактично є посередником між владою та мусульманською громадою.

Зараз у Франції проживає понад 5,7 млн мусульман — це близько 8,8% населення країни, що є найвищим показником серед усіх європейських держав.

Представники мусульманської громади неодноразово критикували CFCM за те, що вона «представляє мусульманську віру, а не мусульман» і втручається в їхні справи. Рада регулює ринок халяльних продуктів, будівництво мечетей, призначення капеланів у лікарнях, підготовку імамів тощо. Все це відбувається за прописаного у французьких законах секуляризму, тобто відділення політики та світського життя від релігії.

«Лещата ісламізму»

У середу, 18 листопала, президент Макрон і міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен провели в Єлисейському палаці зустріч з лідерами CFCM.

На зустрічі погодилися створити Національну раду імамів — спеціальний орган, який сертифікуватиме імамів у країні. Він матиме право відкликати служителів культу в разі їх невідповідності хартії.

Президент Макрон запропонував нові заходи по боротьбі з ісламським радикалізмом у Франції. До них увійшли:

  • обмеження на домашнє навчання дітей та підлітків;
  • суворі покарання тих, хто залякує державних службовців, прикриваючись релігійними міркуваннями;
  • присвоєння кожній дитині ідентифікаційного номера для контролю того, що вона відвідує школу. Домашнє навчання буде заборонено з наступного навчального року. За порушення батькам загрожуватиме покарання до шести місяців ув'язнення і великі штрафи;
  • заборона на поширення персональних даних способом, що дозволяє стороннім особам розшукати людину і заподіяти їй шкоду.

«Ми повинні захистити наших дітей від лещат ісламістів», — заявив Жеральд Дарманен. Законопроєкт обговорюватимуть на засіданні французького уряду 9 грудня.

Передісторія

У жовтні у Франції обезголовили шкільного учителя, який розповідав учням про свободу слова і демонстрував карикатури на пророка Мухаммеда. Вбивцею виявився 18-річний чеченець, який народився в Москві і отримав у Франції статус біженця.

Після цього у країні сталися ще декілька нападів ісламських радикалів на людей.

На початку року президент Макрон назвав іслам «релігією в кризі». Він нагадав, що світськість і свобода слова  одні з  головних цінностей Французької Республіки і став на захист права видань публікувати карикатури на мусульманського пророка, що в ісламі заборонено і образливо для мусульман.

Макрон заявив, що розуміє почуття мусульман через карикатури на пророка Мухаммеда