Президент Киргизстану відправив у відставку прем'єр-міністра та уряд країни
Al Jazeera

Урядовці, які «вважаються такими, що пішли у відставку», продовжать роботу до формування нового складу кабміну, відзначається на сайті президента Киргизстану.

6 жовтня парламент Киргизстану проголосував за те, щоб призначити новим прем’єр-міністром Садира Жапарова. Це колишній киргизстанський депутат, якого 5 жовтня протестувальники звільнили з в’язниці в Бішкеку, де він відбував 10-річний термін за звинуваченням в організації заворушень.

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив у п'ятницю, що готовий подати у відставку після призначення нового уряду. Він пояснив це тим, що вакуум влади в країні спонукав Росію говорити про свої зобов’язання щодо забезпечення стабільності. Москва описала ситуацію в Киргизстані як «безлад і хаос».

Як передає Reuters, опозиційні угруповання, які в основному представляють кланові інтереси, зробили перший крок до консолідації та викликали надію на припинення кризи.

Після примушування кабінету міністрів до відставки, а виборчої комісії — до скасування результати парламентських виборів киргизькі опозиційні групи досі не змогли домовитись про те, хто керуватиме тимчасовим урядом.

Двоє конкуруючих кандидатів на прем'єрство, Омурбек Бабанов і Тілек Токтогазієв, заявили, що працюватимуть разом, причому останній стане віцепрем'єр-міністром. Їх підтримали чотири партії, повідомляє сайт місцевих новин 24.kz.

Третій кандидат Садир Жапаров, якого підтримує партія «Ата Журт», ще не прокоментував їхній крок, а позиції решти шести партій, які засудили вибори, залишаються невідомими.

6,5-мільйонна держава межує з Китаєм і проводить велику гірничодобувну діяльність, копальні належать Канаді. Криза загрожує видобутку золота в країні. В країні розміщена російська військова авіабаза.

5 жовтня в Бішкеку та інших містах Киргизії пройшли масові протести через результати парламентських виборів, з якими не погодилися представники партій, що програли. В ході протестів активісти захопили будівлю, де знаходяться парламент і адміністрація президента, а також звільнили з ув'язнення колишніх високопоставлених чиновників, у тому числі четвертого президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва.

Тим часом, як ми повідомляли раніше, Євросоюз очікує нових прозорих парламентських виборів в Киргизстані.

Під час протестів у Киргизстані постраждали більше тисячі людей