У Великобританії першими вакцинували 90-літню жінку та тезку Шекспіра
Getty Images

Великобританія першою вакцинувала від коронавірусу 90-літню Маргарет Кінан з Північної Ірландії препаратом Pfizer/BioNTech. Отримав вакцину одним із перших й 81-річний тезка англійського драматурга — Вільям Шекспір ​​з графства Уорвікшир.

Про це повідомляють BBC та The Sun.

Кінан заявила, що для неї «велика честь» отримати щеплення в університетській лікарні Ковентрі. Вона назвала вакцинацію «привілеєм» і «найкращим раннім подарунком на день народження, якого вона могла побажати».

Наступного тижня жінці виповниться 91 рік. Вона зможе відсвяткувати його зі своєю сім'єю і друзями в Новому році. Більшу частину 2020 року року Кінан була одна.

Через 21 день Маргарет Кінан зроблять ще один укол вакцини і тоді вакцинація вважатиметься для неї завершеною.

Бути чи не бути

81-річному Вільяму Шекспіру ​​з графства Уорвікшир зробили укол в університетській лікарні Ковентрі. Чоловіка вакцинували за 20 миль від міста Стретфорд-на-Ейвоні. Саме там народився його тезка, найбільший драматург і поет Англії.

Користувачів соцмереж надихнула новина про вакцинацію Шекспіра / Getty Images

Користувачів соцмереж надихнула новина про вакцинацію Шекспіра. Вони почали робити меми та жартувати про «Приборкання грипу» (відсилка до «Приборкання норовливої» Шекспіра) та про «Двох джентльменів корони» (відсилка до п’єси «Два джентльмени з Верони»).

Частина користувачів запитували, якщо перша щеплена від COVID Маргарет Кінан була пацієнткою 1А, то чи був Вільям Шекспір пацієнтом «2B or not 2B». Це натяк на англійський вислів «to be, or not to be», який належить шекспірівському герою Гамлету. Українською він звучить як «бути чи не бути». 

Довідка

У Великобританії першими провакцинують людей, старших за 80 років, жителів будинків для літніх людей та їхніх працівників, а також деяких медичних працівників.

Раніше Лондон придбав у Pfizer і BioNTech 40 млн доз вакцини. Цього вистачить для вакцинації 20 млн осіб. Найбільша частина вакцин надійде у 2021 році. На першому етапі влада розраховує використати 800 тис. доз.

Chas News повідомляв, що вакцина Moderna забезпечить імунітет на три місяці.

Раніше представник ООН заявив, що 2021 рік пройде під знаком гуманітарної катастрофи внаслідок COVID-19.

Напередодні Байден пообіцяв публічно вакцинуватися від COVID-19.

У ВООЗ не підтримали примусову вакцинацію від COVID-19