Протягом року МОЗ планує 47 млн щеплень «при задіянні всіх ресурсів»
Getty Images

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко вважає, що якщо всі будуть носити маски упродовж трьох тижнів, не знімаючи їх, то коронавірусна хвороба в Україні буде подолана.

Чиновник сказав у ефірі програми «Рандеву з Яніною Соколовою» на «5 каналі»: «є дослідження CDC, вони сказали, якби люди впродовж трьох тижнів носили всі маски, не знімаючи, в нас коронавірусна хвороба була б подолана. Не знімайте маски, носіть, і ми пройдемо епідемію коронавірусної хвороби».

Далі Ляшко повторив поради про миття рук і уникнення скупчень людей, «щеплення і не тільки від коронавірусної хвороби».

За його словами, рік тому дуже важко було обґрунтувати запровадження карантинних обмежень, а нині наслідки вірусу наочні.

Люди не бачили хворого, і ніхто ні в кого з близьких не хворів. Сьогодні така ситуація, що вже за п’ять рукостискань ви будете знати якусь історію людини, яка перехворіла і перехворіла тяжко

Ляшко сказав, що, на його думку, при задіянні всіх ресурсів Україна зможе робити від 4,5 млн до 11 млн щеплень на місяць.

Ляшка спитали його думку про те, що президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо вакцинації. Тепер потрібно переглянути дорожню карту з вакцинації, оскільки уряду поставили завдання до кінця 2021 року прищепити 70% дорослого населення.

Ляшко відповів: «Тобто мені як санітарному лікарю потрібно організувати близько 47 млн уколів впродовж 2021 року людям старше 18 років. Це можливо організувати тільки тоді, коли ми відкриємо всі етапи і буде масове щеплення».

Передісторія

24 лютого в Україні розпочалась вакцинація проти коронавірусної хвороби. На першому етапі щеплення отримували медики, які працюють з хворими на COVID-19, та військовослужбовці.

22 березня в Україні почався другий етап вакцинації. Він охоплює сімейних лікарів, людей віком 80+, працівників соціальної сфери та системи громадського здоров’я.

4 квітня Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО, що передбачає вакцинацію більшої частини дорослого населення від COVID-19 до кінця 2021 року.

Станом на 10 квітня з початку кампанії з вакцинації провели 373 005 щеплень від COVID-19.

Як я випадково прищепився проти COVID-19