Прямуємо до «паспортів вакцинації». ЄС може представити їхню демоверсію вже 17 березня

Наразі в світі немає спільного рішення, яким буде документ про вакцинацію від COVID-19. Європейський Союз планує представити демоверсію уніфікованого документа 17 березня.

Як повідомляє «Укрінформ», про це на брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер.

Країни, які проводять вакцинацію, передбачають видачу таких довідок, або сертифікатів, або QR-кодів в електронному або паперовому вигляді. ЄС тільки обговорює уніфікований документ і планує представити демоверсію цього документу, ідеї, які будуть змінюватися ще не один раз, 17 березня

Чиновник розповів, що в Ізраїлі таку довідку видають в електронному вигляді, в Польщі — QR-код, в Данії довідка завантажується через спеціальний портал, Угорщина пропонує мобільний застосунок.

Він додав, що нині в країнах Європи немає єдиного рішення, як має виглядати і в якому форматі має існувати цей документ.

Щодо України Кучер пояснив, що інформація про вакцинацію, зокрема, тих людей, які вже отримали перше щеплення від COVID-19, зберігається у реєстрі Електронної системи охорони здоров’я. Цю інформацію вносять медпрацівники, які проводять щеплення.

Коли ЄС схвалить уніфікований документ про вакцинацію від COVID-19, на основі даних в Електронній системі охорони здоров’я український уряд видаватиме відповідну довідку чи сертифікат.

«Ми готові підтримати те технічне рішення, яке буде використовуватися», — сказав Кучер.

Вакцинація в Україні розпочалася 24 лютого, 1 березня стартував запис до листа очікування вакцинації.

Як ми писали раніше, Єврокомісія вимагає від урядів ЄС почати роботу над паспортами вакцинації.

Європейський Союз планує визнавати «паспорти вакцинації» лише у разі щеплення вакцинами, затвердженими регулятором ЄС.

Розробники та експерти туристичної галузі сказали, що створення етичних технологій або систем, які не будуть зберігати дані людей або відстежувати, де вони перебувають, займає час.

У ВООЗ висловились проти «паспортів вакцинації» для подорожей