Рада Безпеки ООН проведе закриті консультації щодо Нагірного Карабаху
@caucasianknot

Члени Ради Безпеки ООН за запитом Росії, Франції і США проведуть у понеділок закриті консультації щодо ситуації в Нагірному Карабасі.

Як повідомив «Інтерфакс» із посиланням на прессекретаря постпредства РФ при ООН Федора Стржижовського, «засідання відбудеться в форматі консультацій у понеділок о 15:00 за часом Нью-Йорка (22:00 за Києвом)».

Він уточнив, що закрите засідання скликано з ініціативи трійки співголів Мінської групи ОБСЄ — Росії, Франції і США.

Раніше, 29 вересня, РБ ООН обговорила у форматі закритих консультацій ескалацію конфлікту в Нагірному Карабасі з ініціативи п’яти європейських країн в РБ — Франції, Німеччини, Великої Британії, Естонії та Бельгії.

Члени Радбезу за підсумками зустрічі закликали Азербайджан і Вірменію до негайного припинення бойових дій і повернення до конструктивних переговорів.

В понеділок нове припинення вогню в гірському анклаві опинилося під загрозою. Вірменські сили та Азербайджан звинуватили одне одного в нових обстрілах, повідомляє Reuters.

Про припинення вогню було домовлено в суботу після того, як угода, котру за посередництва Росії уклали за тиждень до цього, не змогла зупинити найгірші бойові дії на Південному Кавказі з 1990-х років.

Нездатність зупинити бойові дії породила страх перед гуманітарною кризою та створила нову напругу між Туреччиною, яка рішуче підтримує Азербайджан, та її союзниками в НАТО, що хочуть припинити бойові дії.

Росія, яка має оборонну угоду з Вірменією, також під загрозою втягування в регіональну війну.

Чиновники в Нагірному Карабасі заявили, що азербайджанські сили обстрілювали їхні позиції в північних та південних районах лінії зіткнення.

Міністерство оборони Азербайджану заявило, що вірменські сили протягом ночі обстрілювали позиції азербайджанців у районах Гаранбой, Тертер і Агдам, а в понеділок вранці обстрілювали регіон Агджебедін.

Режим припинення вогню був спрямований на те, щоб дозволити сторонам обмінятися полоненими й тілами загиблих у сутичках, але це мало вплинуло на бої у регіоні.

Обстріли також вразили райони в глибині Азербайджану, як заявляє влада країни. Це посилює стурбованість стосовно збереження трубопроводів, які доставляють азербайджанський природний газ і нафту на світові ринки. Вірменія обстріли заперечує.

Нове припинення вогню було оголошено в суботу після того, як міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров розмовляв по телефону зі своїми вірменськими та азербайджанськими колегами та закликав сторони дотримуватися перемир’я.

Росія, Франція та США спільно очолюють орган під назвою Мінська група, який намагався допомогти врегулювати конфлікт під егідою Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

З початку бойових дій 27 вересня було вбито понад 1000 людей.

Баку заявив у суботу, що після розгортання бойових дій 27 вересня 60 азербайджанських цивільних осіб було вбито та 270 поранено. Воєнні жертви не розголошуються.

Нагірний Карабах заявляє, що 710 його військовослужбовців та 36 цивільних осіб було вбито.

Як ми писали раніше, у Європі закликають Туреччину допомогти владнати конфлікт.

У ніч з 9 на 10 жовтня за підсумками переговорів у Москві міністрів закордонних справ Росії, Вірменії та Азербайджану досягнута домовленість про припинення вогню в Нагірному Карабаху.

Однак, як ми повідомляли раніше, 11 жовтня сталося порушення перемир’я, укладеного в ніч з 9 на 10 жовтня. Вірменія та Азербайджан звинуватили одне одного в обстрілах і атаках.

 

Алієв визнав, що турецькі винищувачі присутні в Азербайджані. Нібито не для участі у війні