Ракета-носій Falcon 9 від SpaceX всьоме доставила вантаж на орбіту, встановивши рекорд
SpaceX

24 листопада американська приватна космічна компания Ілона Маска SpaceX доставила на орбіту Землі 16-ту партію Інтернет-супутників системи Starlink. На орбіту вантаж вивела ракета-носій Falcon 9, яка до цього успішно виконала шість подібних місій.

Як повідомляє SpaceX, запуск ракети-носія Falcon 9, яка доставить вантаж на орбіту, відбувся з комплексу SLC-40 ВВС США на мисі Канаверал у штаті Флорида. Це 104-й запуск ракет покоління Falcon.

Запуск мав відбутися 22 листопада, але компанія його відклала.

У компанії відзначили, що перший багаторазовий ступінь Falcon 9 раніше вже шість разів використовувався для доставки вантажів на орбіту Землі, зокрема із вересня 2018 по серпень 2020 року. 

Через дев’ять хвилин після запуску багаторазова частина ракети-носія Falcon 9 приземлилась на безпілотну платформу «Of Course I Still Love You!» в Атлантичному океані.

Довідка

Компанія Ілона Маска — світовий лідер за кількістю супутників на орбіті Землі. Зараз їх майже 1000, а за декілька років їх кількість сягне 42 тисяч.

Ракета Falcon 9, яку компанія використовує для доставки супутників системи Starlink на орбіту, за один виліт може доставити максимум 60 апаратів.

Більшу кількість супутників зможе виводити космічний корабель компанії Маска — Starship, перший тестовий запуск якого запланований на кінець листопада.

Раніше SpaceX випустила бета-версію додатку для користування супутниковим інтернетом Starlink.  

Перші розробки Starlink почалися ще в 2015 році, а 22 лютого 2018 року компанія запустила в космос тестові прототипи.

За словами експертів, якщо проект буде успішним, люди в усьому світі, зокрема, у віддалених поселеннях, отримають Інтернет, який приблизно в 40 разів швидший, ніж той, що пропонують провайдери.

Як ми писали раніше, 3 вересня SpaceX провела успішне випробування корабля Starship, який планується використовувати для польотів до Червоної планети.

Космічний ліфт. Як доправляти людей і вантажі до орбіти без ракет? Це взагалі можливо?