Речник Путіна назвав невдалими переговори зі США і НАТО, а законопроєкт про нові санкції — «ініціативою з розриву відносин»
УНІАН

У Кремлі негативно оцінили нещодавні перемовини Росії зі США та НАТО. Також у Путіна вважають законопроєкт американського Сенату про нові санкції проти РФ — «ініціативою з розриву відносин».

Про це на брифінгу повідомив Дмитро Пєсков, прессекретар президента РФ, передає «Интерфакс».

Нещодавно Сенат США опублікував законопроєкт про санкції, які пропонують накласти у разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вони, зокрема, стосуватимуться і Володимира Путіна, президента РФ.

«Поєднання цих заяв і переговорів — це спроба чинити тиск на Москву. Він (законопроєкт — Прим.ред.) апріорі безглуздий, бо йдеться про санкції, які з урахуванням неминучої адекватної відповіді можна прирівняти до ініціативи з розриву відносин», — заявив речник Кремля.

Він вважає, що такі законопроєкти не допомагають знайти шляхи для порозуміння.

Також Пєсков прокоментував і переговори Росії зі США 10 січня та Росії з НАТО 12 січня. За його словами, були «позитивні нюанси», але їх недостатньо.

«Переговори були ініційовані для того, щоб отримати конкретну відповідь на поставлені принципові питання. Ось із цих принципових питань зафіксовані розбіжності. Це погано», — сказав речник.

При цьому він не виключає, що переговори продовжаться.

Переговори США та РФ. Російський дипломат поставив ультиматум НАТО

Що вимагає Росія

У грудні 2021 року на тлі стягнення російських військ до українських кордонів МЗС Росії опублікувало свій проєкт документів щодо гарантій безпеки з боку США та НАТО, де закликало їх не розширювати Альянс на схід і не включати до нього держави, які раніше входили до СРСР, зокрема Україну.

Крім того, РФ вимагає від НАТО відмовитися від будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії, не розміщувати додаткові збройні сили та озброєння на території всіх інших держав Європи тощо.

Яка позиція НАТО

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО після вчорашньої зустрічі між 30 членами НАТО та Росією заявив, що сторони здійснили «серйозний прямий обмін інформацією» щодо ситуації з Україною та її наслідків для європейської безпеки.

І додав, що союзники по НАТО закликали РФ до деескалації ситуації на кордоні з Україною, де РФ продовжує нарощувати війська.

Крім того, у НАТО підтвердили важливість діалогу, але запевняють, що йти на компроміс із вимогами Росії не будуть.

Наприклад, в Альянсі не обіцятимуть не розширюватись, оскільки «кожна країна може самостійно обрати свій безпековий шлях».

Також раніше у НАТО неодноразово стверджували, що Росія не може перешкодити Україні зблизитися з Альянсом і не має права голосу щодо цього питання.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити. 

У Женеві завершилися перемовини між Росією та США. Про що вдалося поговорити