Рибалок не спитали. Шотландські націоналісти вимагають від Британії мільярдної компенсації за Brexit
Wikiwand

Шотландська національна партія (SNP), яка виступає за незалежність регіону, вимагає від прем'єр-міністра Бориса Джонсона виплатити Шотландії мільярди фунтів стерлінгів за зростаючі витрати та порушення внаслідок Brexit.

Brexit напружив зв'язки, які пов'язують Великобританію: Англія та Уельс проголосували за вихід із ЄС, але Лондон, Північна Ірландія та Шотландія проголосували за залишення.

SNP, яка вимагає незалежності Шотландії і наполягає на повторному референдумі про це, заявила, що шотландські рибалки стикаються з серйозними зривами через Brexit.

Консерваторні колеги Джонсона «повинні вибачитися перед шотландським бізнесом і виплатити компенсацію Шотландії за довгострокову шкоду, яку вони завдають нашій економіці, що коштує нам мільярдів втраченої торгівлі та зростання», — сказав Ян Блекфорд, лідер SNP у британському парламенті.

Блекфорд назвав Brexit «непотрібним актом економічного вандалізму, який був скоєний проти волі Шотландії».

«Тепер уряд Великобританії повинен надати Шотландії терміновий багатомільярдний пакет компенсацій, аби пом'якшити стійкий збиток від Brexit, заподіяний шотландському бізнесу, промисловості та громадам», — сказав він.

Багатьох шотландських рибалок бюрократи змусили припинити експорт на ринки ЄС після того, як нові правила після Brexit зруйнували систему. Раніше рибалки могли доставляти свіжих норвезьких омарів та морських гребінців до французьких магазинів трохи більше ніж за доби після вилову.

Рибалки по всій Британії звинуватили Джонсона у зраді після того, як він раніше пообіцяв повернути контроль над британськими водами. Контроль над новою ситуацією майже втрачений, а до ринків споживачів доступ різко скоротився, і багато хто у відчаї.

Шотландці на референдумі 2014 року проголосували проти незалежності, але Brexit та британський уряд, які бореться з кризою COVID-19, посилили підтримку сецесії. Причому більшість опитувань демонструють, що опитувані в більшості за вихід.

На референдумі з питань Brexit у 2016 році Шотландія проголосувала за залишення в Європейському Союзі, тоді як Великобританія в цілому проголосувала за вихід.

Як ми писали раніше, очільниця шотландського уряду Нікола Стерджен вимагає надати незалежність Шотландії.

Вона ж заявила, що шотландці мають право на ще один референдум про незалежність.

Британія за годину до Нового року вийшла з єдиного ринку та остаточно перестала бути членом ЄС.

Торгова угода, яка нараховує 2000 сторінок, є безпрецедентною за обсягом. У ній вмістили все, й врегулювання питань цивільного ядерного співробітництва та енергетичних взаємозв’язків, й рибальство та авіацію.

Штам Brexit. Як Борис Джонсон використав COVID, щоб протягнути угоду про умови виходу Великобританії з ЄС