Рівно рік тому ВООЗ оголосила про початок пандемії COVID-19

Рівно рік тому, 11 березня 2020 року, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила про початок пандемії інфекції COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2.

«Ми дійшли висновку, що COVID-19 можна охарактеризувати як пандемію», — заявив того дня гендиректор організації Тедрос Аданом Гебреїсус.

Тоді він сказав, що світ ще ніколи раніше не стикався з пандемією, яку викликав коронавірус і яку можна контролювати.

Глава ВООЗ був упевнений, що країни можуть змінити хід цієї пандемії, «якщо будуть вчасно виявляти та ізолювати хворих».

Перші випадки зараження: де «народився» вірус

Вважається, що перші випадки інфікування відбулися в китайському Ухані та були пов'язані з ринком, на якому продаються морепродукти, а також птахи, змії, кажани та сільськогосподарські тварини.

Таку версія висунули вчені, тому що під час розшифровки генома коронавірусу в ньому виявили складові частини, близькі коронавірусам кажанів та панголінів. І на уханьському ринку були всі умови для рекомбінації коронавірусів цих тварин.

Вперше цю версія оприлюднила міська влада Уханя в заяві 31 грудня 2019 року.

В організмі нульового пацієнта відбулась мутація, яка зробила коронавірус заразним для людей. Далі відбувся каскадний ефект — коронавірус мав довгий інкубаційний період і був невидимий. Це дозволило йому швидко вийти за межі Уханю, поширитись на решту Китаю й за кілька тижнів розповсюдитись на цілий світ.

Місія ВООЗ у Китаї назвала малоймовірним лабораторне походження COVID-19.

Термінологія

Спочатку таємниче захворювання називали «новий корона вірус» чи «китайський коронавірус» або за науковою та нейтральною номенклатурою — SARS-CoV-2, 2019-nCoV. Нині у світі загальноприйнятим є термін COVID-19. Так назва хвороби — різновиду пневмонії, що викликає коронавірус нового тупу, поширилась взагалі на ціле явище та навіть дало привід говорити про цілу «ковідну епоху».

Вже у грудні 2019 року в Ухані циркулювало 13 штамів коронавірусу, вважають експерти ВООЗ.

Пандемія коронавірусу закінчиться на початку 2022 року, припускає чиновник ВООЗ