Різдвяне меню 2023: які страви мають бути на столі у Святвечір
Pinterest

Напередодні Різдва Христова — на Святий вечір (24 грудня за новим календарем) — віряни готують вечерю з пісних страв, з якою пов’язано багато вірувань та традицій.

Chas News розповідає, що повинно бути на столі у Святвечір та чому саме ці страви українці різних регіонів готують щороку.

Правила приготування страв на Святвечір

Різдвяна вечеря

Перед Різдвом віряни 40 днів дотримуються суворого посту. Тому на Святвечір усі страви, які подають до столу, мають бути пісними. Також заборонено вживати алкоголь.

За традицією, господині готують 12 обов’язкових страв, оскільки в Ісуса Христа було 12 апостолів. 

Які страви обов’язково готують на Святвечір

Різдвяна вечеря

Основною стравою, яка має бути на столі у Святвечір, є кутя. Це — пшенична, ячмінна або рисова каша, приправлена маком, медом, горіхами та іншими солодощами. В українській культурі з кутею пов’язано багато обрядів, різні рецепти можна знайти у кожному регіоні.

Обов’язковим елементом на різдвяному столі є також узвар — солодкий відвар, компот із сушених фруктів і ягід. Також українці готують пісний борщ, рибу, мариновані гриби, вареники, картоплю, голубці, пампушки, грибну юшку, капусту з горохом, квасолю тощо.

У західних регіонах України на Святвечір готують вареники із різними начинками. Найчастіше це тушкована капуста, картопля і гриби, квасоля. Іноді в тісто загортають тертий мак і ягоди, а в деяких районах — перемелений маринований оселедець, приправлений сухарями, пасерованою цибулею й спеціями. 

Також на стіл можна поставити печені яблука. Найчастіше їх запікають із медом та родзинками. Смак можна урізноманітнити спеціями.

Цікаві страви, які готують в переддень Різдва у різних регіонах України

Бобальки

Попри існування традиційного меню на Святвечір, кожен український регіон має свої особливості у приготуванні страв. Наприклад, на Закарпатті не всі християни готують кутю. Жителі низинних районів часто ставлять на стіл бобальки — запечені та пропарені кульки тіста, посипані маком і горішками.

На Буковині деякі господині подають родині картопляний пісний салат із цибулею та перемелену квасолю. До куті в цьому регіоні можуть додавати халву. 

Закарпаття також має особливу страву на Святий вечір — галамбець. Це ковбаски з кукурудзяної каші із засмаженою на олії цибулею. А на Полтавщині господині готують горохові січеники. Горох змішують з манною кашею, підсмаженою цибулею, пропускають через м’ясорубку і формують з нього котлетки, після чого засмажують. 

Які страви заборонені на Святвечір

За правилами посту, на святковому столі не має бути:

  • екзотичних продуктів;
  • м'яса;
  • алкогольних напоїв.

Раніше Chas News розповідав, коли буде багата, щедра, голодна кутя циклу зимових свят 2023/2024 за новим календарем.

Кутя на Різдво 2023: найкращі рецепти і символізм цієї обрядової страви (фото, відео)