Російські Instagram-блогери вимагають $1 млрд від Meta (Facebook)

Рада блогерів при Раді Федерації вимагає від Meta (Facebook) $1 млрд. На думку учасників ради блогерів, така сума пояснюється втратою ними доходу після блокування в росії сервісу Instagram. Свою претензію блогери висловили у листі до компанії Meta. Більше того — Meta повинна принести вибачення громадянам росії. Ця вимога також фігурує у листі від блогерів.

Отриману компенсацію планується витратити на підтримку фізичних та юридичних осіб, які «понесли збитки в результаті протиправних дій Meta», — саме таке формулювання міститься у листі. В чому саме полягає протиправність дій найбільшої соціальної платформи, яку російський суд визнав екстремістською організацією та заблокував в країні, не уточнюється.

Голова ради блогерів Валерія Ритвіна пояснила, що якщо компенсація не буде сплачена добровільно, блогери готові подати до суду на компанію, причому позов можливий як у російський, так і в американський суди. Сума в $1 млрд взята не «зі стелі» — її порівняли з компенсацією Meta австралійським медіа за контент, який компанія публікувала на своїх сторінках.

Керівник «Ліги безпечного інтернету» Катерина Мізуліна, дочка не менш одіозної Олени Мізуліної, готова підтримати блогерів. Мізуліна-молодша та її «Ліга безпечного інтернету» є одним із головних цензорів російського сегменту мережі. Час від часу ця організація знаходить ознаки пропаганди наркотиків у відомих російських YouTube-блогерів.

Chas News повідомляв, що Instagram в росії заблокували ще 13 березня. Спроби створити російський аналог цього сервісу поки не особливо вдалі, хоча на сьогодні створено уже три російські клони Instagram.

Багато мобільних додатків відсилають прихований код на сервери «Яндекса»