Росія готова до відкритого введення військ в Україну, вважає колишній заступник міністра
Getty Images

Росія піднімає ставки на Донбасі і готова до відкритого введення своїх військ на територію України. Чергова ескалація може відбутися вже найближчим часом.

Принаймні так лякає в ефірі телеканалу Obozrevatel ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак. «Сьогодні у Росії немає особливих причин, щоб не піднімати ставки. Вони можуть підняти ставки. Особливо на Донбасі. Цього треба очікувати», — зауважив він.

За словами політика, на зміну стратегії й відвертіші агресивні кроки Кремль штовхають несприятливі обставини. Це санкції, провал плану інтеграції Донбасу в Україну на умовах РФ. Також Путіну необхідно посилювати позицій партії влади напередодні виборів до Держдуми.

На високому рівні в РФ лунають заяви про розірвання відносин із Заходом, населення готують до важких часів, а збройні сили — до відкритого вторгнення в України під прапором миротворців, додав Гримчак. Росія майже відкрито заявляє про те, що розірве всі зв’язки з Європейським Союзом і західним світом, стверджує колишній чиновник.

Я декілька днів дивився програми російського телебачення — вони готують своє населення до швидкого погіршення фінансових, продовольчих проблем в країні саме тому, що «навкруги вороги і вони нас усіляко переслідують»

Гримчак нагадав, що варіант введення в Україні «пофарбованих» під миротворців ООН росіян путінська влада розглядала ще у 2014 році. Сьогодні його можуть пригадати.

«2014 року на території Російської Федерації нашою розвідкою було зафіксовано декілька підрозділів, у яких техніка була пофарбована в кольори миротворчих сил ООН. Тобто фактично ці підрозділи готувалися зайти як миротворці на територію України» — зауважив він.

Тоді з планом не склалося, а сьогодні можливий варіант введення Росією «миротворців», хоча й без згоди на це України, стверджує ексчиновник.

«Наступ 15 березня»

Тим часом у самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», а також російських ЗМІ вчергове говорять про «підготовку Україною наступу на Донбас», повідомляє ВВС.

Очільник «ДНР» Денис Пушилін, наприклад, розповів російському журналісту Володимиру Соловйову про нібито «іноземних інструкторів» та «диверсійні групи», які зосередилися з українського боку лінії фронту, що, за його словами, є «ознакою того, що вони готуються до війни».

А у різних проросійських Telegram-каналах навіть пишуть про конкретну дату — «готовність ЗСУ атакувати Донбас з 15 березня».

Саме на цю дату, як натякнув український журналіст Дмитро Гордон, запланований вихід фільму Bellingcat про ймовірний зрив операції українських спецслужб з захоплення «вагнерівців».

Раніше терорист Пушилін вже розповідав про те, що з 3 березня «народна міліція ДНР» отримала дозвіл «на ведення попереджувального вогню на придушення і знищення вогневих точок противника».

Багато хто сприйняв такі заяви як фактичне оголошення проросійськими силами про припинення перемир'я на Донбасі, яке почалося у липні 2020 року.

За цей час на фронті загинуло щонайменше 18 українських військових.

Раніше голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що підготовлений Україною і її західними партнерами план мирного врегулювання ситуації на Донбасі готовий і чекає, коли Росія схвалить його.

Chas News повідомляв, що Донбас через війну втратив близько 10% ВВП України за п’ять років.

Єрмак звинуватив Росію в блокуванні мирних переговорів по Донбасу