Росія висилає співробітника посольства України у відповідь на «недружні дії» (оновлено)
iStock

Росія оголосила співробітника посольства України в Росії персоною нон ґрата. Кремль доручив йому залишити територію РФ до кінця дня 30 квітня.

Про повідомила пресслужба МЗС РФ.

Ноту щодо цього вже направили до Посольства України в Москві.

У МЗС РФ зазначили, що українського дипломата висилають у відповідь на «недружні дії» України, яка 19 квітня оголосила персоною нон ґрата співробітника посольства Росії в Києві.

У міністерстві додали, що попередили Україну про те, що можуть вжити «додаткових заходів» стосовно співробітників українських посольства, генконсульств і консульств в Росії, якщо «ворожі дії» проти російських дипломатів продовжаться й надалі. 

Оновлено. На такі дії РФ вже відреагували в МЗС України. Речник відомства Олег Ніколенко запевнив у коментарі «Українській правді», що вже скоро міністерство оголосить за принципом взаємності про висилку російського дипломата з території України.

В українському МЗС назвали рішення Москви провокацією проти співробітників українських дипломатичних установ.

Довідка 

16 квітня ФСБ затримала у Санкт-Петербурзі консула Генконсульства України нібито за отримання закритої інформації з баз даних російських правоохоронних органів РФ і ФСБ Росії.

Діяльність затриманого «ворожа по відношенню до Росії і не сумісна зі статусом дипломатичного працівника», зазначили у Федеральній службі безпеки. До українського дипломата планують застосувати «заходи відповідно до норм міжнародного права».

Трохи згодом в українському МЗС назвали прізвище російського дипломата, якого видворять з України.

Chas News повідомляв, що Кремль складає список «недружніх країн», до нього вже внесли США.

Дипломатична підготовка. Як Путін готує суспільну думку до можливої війни