Кремль складає список «недружніх країн», в нього вже внесли США
Getty Images

Російська влада складає перелік так званих «недружніх країн». Наразі відомо лише про одну країну, яка там точно є — це Сполучені Штати.

Про це повідомляють РБК із посиланням на офіційну представницю МЗС РФ Марію Захарову і ТАСС.

Захарова згадала новий указ президента РФ Володимира Путіна, в якому передбачаються заходи, спрямовані проти «недружніх» країн.

За словами Захарової, «вся історія почалася з чергового витка недружніх дій США».

Решту держав зі списку вона не назвала й додала, що дізнатися весь перелік можна буде у момент публікації відповідного розпорядження уряду РФ. Коли це станеться, невідомо.

Також речниця сказала, що написання такого списку — це реакція у відповідь на «ворожі дії інших країн».

Як ви знаєте, був опублікований напередодні указ президента (Путіна — Прим. ред.), який містить цілу низку заходів по виконанню вже існуючих федеральних законів, згідно з якими тепер ті держави, які оголошуються недружніми, не можуть набирати серед громадян РФ співробітників для своїх дипломатичних і консульських місій

Передісторія

Раніше Путін підписав указ про застосування заходів впливу — протидії «недружнім діям» іноземних держав. 23 квітня він своїм указом обмежив роботу дипмісій країн, що здійснюють «недружні дії» щодо Росії, заборонивши їм наймати на роботу «фізичних осіб, які перебувають на території РФ».

Тимчасово повіреного у справах Росії у США 23 квітня викликали до Держдепартаменту, темою спілкування стали дестабілізуючі дії Москви.

Про повернення відносин Росії і США, по суті, до епохи «холодної війни» заявив заступник голови Радбезу Росії Дмитро Медведєв.

Раніше в квітні Захарова повідомила, що влада Росії заборонили США і Чехії наймати громадян РФ на роботу в свої посольства.

15 квітня США ввели нові санкції відносно Росії, що включали, серед іншого, висилку з Вашингтона десяти російських дипломатів. Москва на це відповіла дзеркально, виславши десять американських дипломатів.

17 квітня Чехія вислала 18 росіян через вибухи на військових складах під Врбетіце в 2014 році, Росія відповіла висилкою 20 чеських співробітників. Після цього МЗС Чехії оголосив про подальше скорочення дипмісій, в посольствах в Москві і Празі залишаться по 32 співробітника.

Chas News повідомляв, які висновки можна зробити з послання російського президента

«Сигнал отримано». У Кремлі розповіли, коли Байден зустрінеться з Путіним