Чехія планує вислати ще одну групу російських дипломатів — ЗМІ
iStock

21 квітня Міністерство закордонних справ Чехії має оголосити про вислання ще однієї групи російських дипломатів на тлі міжнародного скандалу через вибухи боєприпасів у селищі Врбетіце у 2014 році.

Про це повідомляє видання Seznam Zpravy, посилаючись на власні джерела.

ЗМІ пише, що про вислання дипломатів повідомлять російському послу Олександру Зміївському. Самого ж посла не висилатимуть, каже співрозмовник видання.

До зустрічі з російським послом в МЗС Чехії відбудеться захід щодо вступу на посаду нового міністра закордонних справ. Ним стане Якуб Кулханек.

На цій посаді він змінить Яна Гамачека, який наразі працює віцепрем'єром і міністром внутрішніх справ, а також тимчасово виконує обов’язки очільника МЗС.

Передісторія

17 квітня Чехія заявила про вислання 18 російських дипломатів, пов’язаних з російськими спецслужбами. У Празі підозрюють, що  Головне управління Генштабу Росії причетне до вибухів складів боєприпасів у Врбетіце в 2014 році. Трохи згодом чеські ЗМІ повідомили, що там могла бути зброя для України.

Чеський уряд вражений масштабом висилки своїх дипломатів з РФ і обдумує подальші кроки

Поліція Чехії оголосила в розшук двох осіб, які в жовтні 2014 року в'їхали в країну з паспортами громадян Росії на імена Олександра Петрова і Руслана Боширова. Вони були у Чехії п’ять днів — до першого вибуху у Врбетіце.

За інформацією британських спецслужб, «Петров» і «Боширов» причетні до отруєння «Новачком» російського ексрозвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у березні 2018 року у Солсбері. ЗМІ також повідомляли, що британська поліція знайшла третього підозрюваного — громадянина Росії під вигаданим ім'ям «Сергій Федотов».

Bellingcat з’ясував, що «Петров» і «Боширов» — працівники підрозділу № 29155 ГРУ. Їхні справжні імена — Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга.

Росія у відповідь на дії Чехії оголосила 20 працівників чеського посольства персонами нон грата. РФ доручила їм покинути країну до кінця 19 квітня.

Chas News повідомляв, що влада Чехії планує виключити «Росатом» з тендера на добудову АЕС «Дуковани».

Прем'єр Чехії каже, що підрив складів у Врбетіце не був актом державного тероризму