Росіяни отримують доступ до заблокованих сервісів через даркнет

На торговельних площадках даркнету («темної мережі», яка недоступна для перегляду звичайними засобами) стали з’являтися оголошення, в яких пропонують доступ до заблокованих в росії онлайн-сервісів. Йдеться про Spotify Premium, Netflix Premium, Pornhub та ряд VPN.

Окремі оголошення можна зустріти і на сайтах онлайн-аукціонів, популярних в росії, до прикладу, «Авіто». Продавці продають акаунти, що мають доступ до таких сервісів. Пропозиції відрізняються не лише ціною, але й терміном, на який пропонується доступ. Окрім того, можна зустріти й оголошення послуг з продовження акаунтів, є пропозиції реєстрації профілів на європейських користувачів з наступною реєстрацією на цю фейкову особу інших облікових записів в популярних сервісах.

Доступ до онлайн-сервісів — це лише частина оголошень в дарквебі, які допомагають обійти санкції. В «темній мережі» можна зустріти пропозиції обходу блокувань банківських карт, до прикладу, доставка карти, оформленої на підставну особу, що проживає за кордоном. Іще одна популярна послуга створення віртуального робочого місця в Європі чи США. Коштує доступ до такого віртуального робочого столу від 8 тис. рублів в місяць. Також в дарквебі можна забронювати готель в обхід санкцій.

Зустрічаються пропозиції щодо послуг по вивезенню валюти — таким способом росіяни намагаються обійти обмеження в $10 тис. на людину, які можна вивозити за кордон. Стали затребуванішими й такі традиційні послуги, як підробка документів, чорний валютний ринок чи організація DDoS-атак.

Chas News розповідав, що багато онлайн-сервісів відмовилися працювати на ринку росії, наприклад, через відмову Netflix на компанію подали до суду. В країні не працюють магазини мобільних додатків та сервіси для програмістів.