СБУ повідомила про підозру головному колаборанту Запоріжжя

Служба безпеки України оголосила підозру в колабораційній діяльності Євгену Балицькому, його окупанти призначили головою «військово-цивільної адміністрації Запорізької області».

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Балицький — колишній нардеп. Спочатку представляв у Верховій Раді Партію регіонів, а потім — Опозиційний блок. В 2020 році також від Оппоблоку обрався до Запорізької облради.

А з початком повномасштабного російського вторгнення одразу перейшов на бік окупантів та допоміг їм шукати інших колаборантів. Зокрема, Галина Данильченко, яку призначили «мером» окупованого Мелітополя, раніше була помічницею Балицького, а потім працювала директором на його заводі.

«Він не просто перейшов на бік ворога, а й заручився його підтримкою щодо силового захоплення влади в регіоні. Зокрема, за допомогою загарбників він примусив працівників місцевого самоврядування та комунальних підприємств визнати себе керівником «військово-цивільної адміністрації Запорізької області», — повідомляють в СБУ.

Крім того, Балицький готував пропагандистські акції до Дні перемоги на окупованих територіях, а також наказав ссформувати «громадські загони» для виявлення антиросійської діяльності.

Зраднику оголошено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу. Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, останнім часом колаборанти в окупаційних адміністраціях на Херсонщині та Запоріжжі почали говорити про плани приєднати ці регіони до російської федерації. А з 23 травня на їхню території ввели в обіг рубль одночасно з українською гривнею.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.