Щеплення від COVID-19 будуть по заявках. Запити подаватимуть роботодавці і люди із «соціальних категорій»

В Україні до кінця лютого запрацює сайт про вакцинацію проти COVID-19. Також діятиме два механізми запису на безкоштовні щеплення: від роботи та індивідуально для представників вразливих груп.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов у Верховній Раді, виступаючи на годині запитань до уряду.

Політик сказав: «МОЗ запланувало створити інформаційний портал про вакцинацію. Там кожен зможе дізнатися про дорожню карту вакцинації, її етапи, організацію процесу, підготовку персоналу та про самі вакцини. Також будуть дашборди зі статистикою вакцинації, над якими ми працюємо спільно з колегами з РНБО».

Першу версію порталу з базовою інформацією Степанов обіцяє наступного тижня. Повну версію разом із мобільною МОЗ, з його слів, запустить до кінця лютого».

Очільник МОЗ також розповів, що на сьогодні механізм формування списків та записів на вакцинацію передбачає два підходи.

  • Перший — формування списків через роботодавця, із прив'язкою до місця роботи: для медиків, соціальних працівників, військовослужбовців.
  • Другий — відкритий запис на вакцинацію для «соціальних категорій», який не прив'язаний до місця роботи: для людей похилого віку, наприклад.

Відкритий запис вакцинації буде здійснюватися не більше, ніж за місяць до початку вакцинації.

В Україні вакцинувати від COVID-19 будуть як мінімум 3-4 вакцинами

Про це під час виступу в парламенті заявив Степанов.

Ми розпочинаємо вакцинацію в лютому. Вакцина виробництва Pfizer — це не єдина вакцина, якою ми будемо вакцинувати наших громадян. Всі вакцини будуть безпечні, такі, що пройшли відповідну реєстрацію. Ми будемо вакцинувати як мінімум 3-4 вакцинами. Безкоштовний доступ буде зроблений для всіх без виключення. І до кінця 2021 року ми хочемо завершити всю компанію з вакцинації

На першому етапі вакцинації, щеплення від коронавірусу в Україні будуть здійснювати 572 мобільні бригади, на другому запрацює 1,6 тис. пунктів вакцинації.

«Національний план вакцинації відбуватиметься у п’ять етапів. На етапі першої хвилі вакцинації будуть здійснюватись мобільними бригадами. Загальна кількість таких бригад складає 572 одиниці, які ми будемо виводити поступово. На другому етапі разом із збільшенням охоплень вакцинації, буде організовано 1650 пунктів вакцинації, і також працюватимуть мобільні бригади», — сказав Степанов.

З його слів, МОЗ далі поступово збільшуватиме кількість до 4 250 пунктів та близько 600 бригад.

«Така кількість дасть нам можливість забезпечити поетапне розгортання кампанії, та забезпечити грунтовне навчання залучених до вакцинації медиків. Всі щеплення будуть відбуватись на базі лікувальних закладів», — додав міністр.

 
LIVE: Звіт Степанова про вакцинацію та скасування паперових «трудових». Засідання ВР

LIVE: Звіт Степанова про вакцинацію та скасування паперових «трудових». Засідання ВР

Posted by УНН - Українські Національні Новини on Friday, February 5, 2021

МОЗ: потужності для зберігання вакцин від COVID-19 є, але оновити холодильники планують

У Міністерстві охорони здоров'я є потужності для зберігання вакцин від COVID-19. МОЗ також подало заяву до Європейського інвестиційного банку для оновлення повністю всього холодильного обладнання. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я — головний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час брифінгу, передає УНН.

Щодо логістики. Є вакцина, яка потребує температуру зберігання −80° для національного складу, інші вакцини, які на сьогодні використовуються і дозволені до використання, потребують температури від +2° до +8°. У нас є потужності для зберігання як першої, так й другої вакцини

Він додав щодо вакцини з температурою зберігання +2-8°, що державне підприємство «Укрвакцина» має потужності для зберігання близько 30 млн доз вакцини.

За його словами, на регіональному рівні Україна має 25 складів, які можуть зберігати тримісячну потребу доз вакцини для вакцинації проти COVID-19.

«Також ми маємо 490 районних пунктів складування, й надалі це холодильне обладнання, яке розташовується в пунктах щеплення», — сказав Ляшко.

Ляшко зауважив, що МОЗ буде чітко слідкувати за тим, щоб холодовий ланцюг під час проведення кампанії імунопрофілактики проти COVID-19 був дотриманий.

«Паралельно з цим ми подали заяву до Європейського інвестиційного банку й хочемо оновити повністю все холодильне обладнання, яке у нас на сьогодні розміщується в кабінетах щеплень, які навіть використовуються і для рутинної імунопрофілактики», — розповів Ляшко.

За словами Прем’єр-міністр України Дениса Шмигаля, Україна не буде будувати склади для зберігання вакцин від COVID-19, адже це лише тимчасові потреби, й одноразове партнерство з приватними компаніями тут вигідніше.

Постачання в Україну вакцин від COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech у межах COVAX, як було анонсовано, буде здійснюватися із залученням приватних логістичних операторів, а сама логістика відбуватиметься за кошти міжнародної технічної допомоги.

Для початку першої хвилі вакцинації від COVID-19 в Україні вже підтверджено постачання 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX. Постачання вакцин в Україну, як очікується, почнеться вже в середині лютого.

Окрім того очікується, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Степанов заявляв також, що у лютому Україна повинна отримати 700 тисяч доз китайської вакцини Sinovac.

Так, Україна раніше, окремо від COVAX, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника — Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз вакцини, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші — а це трохи менше мільярда гривень — у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Ляшко раніше заявив, в Україні вакцина Pfizer від COVID-19 передусім використовуватиметься для вакцинування медичних працівників.

В Україні вакцина CoronaVac має бути до кінця травня, інакше «Лекхім» поверне мільярд – StateWatch

У разі порушення графіку поставки китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac приватна компанія «Лекхім» поверне повну вартість контракту державі.

Про це повідомляє експертна організація StateWatch, яка провела аналіз умов угоди на постачання вакцини.

30 грудня 2020 року Україна заплатила за майбутню поставку 1,9 млн доз китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac аванс 964,3 мільйони гривень. Договір було укладено між державним підприємством «Медичні закупівлі» та приватною компанією «Лекхім». Умовами договору передбачена 100% передплата з можливістю її повернення в повному обсязі у разі порушення графіку поставки товару.

Кінцевий термін поставки — 31 травня 2021 року.

Порядок здійснення розрахунків передбачав 100% попередньої оплати протягом 3 банківських днів з моменту надання постачальником банківської гарантії повернення авансового платежу. Тобто, у разі порушення умов договору зі сторони «Лекхіму», після звернення замовника банк повинен повернути до державного бюджету всю сплачену суму.

Перша поставка вакцини має відбутися не пізніше 31 березня 2021 року у розмірі 700 тис доз протягом 30 календарних днів з дати реєстрації продукції одним з  компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії чи ЄС. Або з дати отримання перекваліфікації ВООЗ.

Друга поставка вакцини у розмірі 1,2 млн доз — протягом 90 календарних днів з дати реєстрації продукції, але не пізніше 31 травня 2021 року.

Якщо до 31 травня компанія «Лекхім» не поставить всю вакцину, банк повинен буде повернути ДП «Медичні закупівлі» 100% сплаченої передплати. Сторони також можуть підписати додаткові угоди, якими продовжити строк постачання вакцин в Україну.

Договір також передбачає штрафні санкції за порушення термінів поставки - пеня в розмірі 0,1% від ціни продукції, строк поставки якої порушено за кожен день прострочення. Якщо порушення строку понад 30 днів, то додатково штраф передбачено в розмірі 7%  від ціни продукції, строк поставки якої порушено.

Зеленський у розпал карантину влаштував вечірку до свого дня народження. Її вивчили «Схеми»