Що буде з цінами на пальне після зростання курсу долара — експерт

Після того, як у четвер, 21 липня Нацбанк підвищив курс долара в Україні очікується зростання цін на пальне.

Про це у Facebook повідомив Сергій Куюн, директор консалтингової компанії А-95.

За його словами, таке підвищення курсу дає зростання собівартості пального при наявних котируваннях +10 грн/л бензину та дизпального та 5 грн на скрапленому газі.

Яка ситуація на паливному ринку зараз

Сергій Куюн каже, що останнім часом у роздрібних мереж та оптовиків був немалий запас міцності по маржі. Це дозволило спочатку залити ринок скрапленим газом і дизпальним та значно покращити ситуацію із бензином.

Таке насичення ринку призвело до очікуваного результату — гострій конкуренції та падінню цін.

Автогаз здешавшав на заправках за місяць на 25-30%. В окремих регіонах його можна купити нижче 29 грн/л.

Дизпальне втратило в гурті майже на 20% за місяць. Очікувалось, що протягом тижня-двох ціна на дизпальне впаде до 45-48 грн/л, бензин міг втриматись за рахунок нестачі в постачаннях, яке спостерігається й надалі.

Що буде далі з цінами на пальне

Сергій Куюн говорить, що про зниження вартості пального доведеться забути. Але й про різке зростання мова наразі не йде. 

«Чи буде зростання? Не факт. Наприклад, скраплений газ може стабілізуватись на поточних позначках (30 грн/л), валютний фактор по ньому вдарив найменше», — розповідає директор консалтингової компанії А-95.

За його словами, втримати стелю дизельного пального в межах 58 грн/л буде важко, але 60-62 грн/л виглядає реалістично. І додає, що наразі середня ціна дизпалива 55 грн/л.

Також він прогнозує, що в межах 52 грн/л не утримається і бензин. Найбільш вирогідний діапазон цін — 55-57 грн/л. 

«Автоматично ринок повернеться у параметри держрегулювання, хоча є нюанси. Багато буде залежати від дій уряду. Головне наразі детально розібрати параметри ціноутворення та зробити правильні висновки, щоб не спровокувати рецидив дефіциту. Так, ринок готовий працювати на менших заробітках, але важливо й не перегнути палицю», — каже Куюн.

Нагадаємо, наприкінці червня у «Нафтогазі» заявляли, що через масовані атаки росії в Україні зупинилася нафтопереробка.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ситуація з паливом в Україні покращиться до осені — Мінінфраструктури