Шмигаль запросив директора євродепартаменту МВФ до України. Але вже після карантину

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запросив директора європейського департаменту МВФ Альфреда Каммера відвідати Україну, але вже після завершення карантину через коронавірус.

Також у Кабміні повідомили: поки що робота з валютним фондом може відбуватись в онлайн-режимі. 21 вересня прем’єр Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Кирило Шевченко якраз вже спілкувались з Каммером.

Раніше Марченко казав, що місія МВФ може приїхати до України орієнтовно в жовтні або листопаді. При цьому міністр заперечив чутки, нібито валютний фонд призупинив співпрацю з Україною. «Місія фонду ставить питання, в тому числі і по бюджету… Ми постійно спілкуємося, у нас фактично кожен тиждень відбуваються телефонні розмови. Не бачу ніяких умов вважати, що у нас є якісь проблеми у співпраці», — сказав він.

Що ж до «питань по бюджету» зі сторони МВФ, буквально минулого тижня Марченко стверджував: з боку фонду «не було категоричних заяв, нібито наші цифри необгрунтовані». Крім того, додавав міністр, валютний фонд не повинен робити ніяких заяв про підтримку нещодавно представленого проєкту держбюджету. 

Проблеми у України виникли й з іншим міжнародним партнером — Світовим банком, який досі не переказав обіцяних $350 млн позики, та й взагалі знизив загальну суму кредиту з $1 млрд до $700 млн. Про кредит домовилися ще наприкінці червня, а потім в НБУ сталися кадрові перестановки: замість Якова Смолія керманичем Нацбанку призначили Кирила Шевченка.

У той же час на питання, чи пов’язане зволікання кредиторів з тодішньою відставкою голови Нацбанку Якова Смолія, міністр відповідати відмовився, хоча і визнав, що СБ «сконцентрував додаткову увагу» на призначенні керівника НБУ, що, звісно, вплинуло на їхнє рішення. Міністр також уточнював, нібито кредитори хочуть зрозуміти, в якому напрямку Україна рухатиметься після зміни керівника Нацбанку. 

Згадані $350 млн не надійшли й досі. Чекаємо до кінця року, кажуть в Мінфіні, адже це запорука своєчасного фінансування накопичених видатків.